Blitva in krompir sta po navadi priloga k razliฤnim ribjim jedem, vendar iz teh dveh preprostih sestavin lahko skuhamo tudi odliฤno juho.
Sestavine
- 500 g blitve
- 600 g krompirja
- 5 strokov ฤesna
- 2 ฤebuli
- 1 l zelenjavne juลกne osnove
- 1/2 ลพliฤke popra
- 0,3 dl oljฤnega olja
- 1 ลพliฤka grobo mlete paprike
- sol po okusu
Postopek
1ฤebulo in ฤesen olupimo in drobno nasekljamo. V veฤjem lonci segrejemo oljฤno olje in na njem pocvremo najprej ฤebulo, ko se ta zmehฤa, pa ลกe ฤesen.
2Krompir olupimo in nareลพemo na majhne koลกฤke. Stresemo ga k ฤebuli. Malo pocvremo in zalijemo z juลกno osnovo.
3Blitvo operemo s hladno vodo. Jo odcedimo in loฤimo liste od stebla. Oboje nareลพemo. Stebla blitve dodamo v lonec in kuhamo nekaj minut.
4Po petih minutah dodamo ลกe narezane liste, popopramo in posolimo po okusu. Pokrito kuhamo ลกe 10-15 minut, dokler krompir ni mehak.
5Nalijemo v skodelice, dodamo nekaj kapljic oljnega olja in potresemo s papriko. ล e kos popeฤenega kruha in kosilo je nared.