Narastku iz prosene kaše smo dodali skuto. Namesto skute lahko dodamo tudi na koščke narezana jabolka ali kakšno drugo sadje ter tudi rozine, če jih imamo radi.
Sestavine
- 1 l mleka (približno)
- 300 g prosene kaše
- 4 žlice sladkorja
- 2 vaniljeva sladkorja
- 3 jajca
- maslo za pekač
- 150 g skute
- ščepec soli
Postopek
1Najprej 8 dcl mleka zlijemo v lonec z dnom proti prijemanju. Dodamo ščepec soli in proso ter pustimo, da zavre. Vmes večkrat premešamo.
2Ko zavre, med stalnim mešanjem kuhamo približno 15 minut, oziroma do mehkega. Preostalo mleko dolivamo po potrebi – če proso vpije vsega, ga postopoma dolivamo. Kuhan proso odstavimo in pustimo, da se ohladi.
3Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjakom dodamo oba sladkorja in jih penasto vmešamo. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v trd sneg. Ohlajeni kaši z lopatko vmešamo stepene rumenjake in skuto.
4Sneg nežno vmešamo na koncu in maso zlijemo v pekač, ki smo ga namazali z maslom. Pečico segrejemo na 180°C in narastek pečemo 45 – 50 minut, da se po vrhu lepo zlato-rumeno zapeče. Če zgoraj prehitro dobiva barvo, ga lahko pokrijemo s peki papirjem ali aluminijasto folijo in nadaljujemo s peko.