Sirotka – proti utrujenosti in za krepko telo

Znam svetuje

Sirotka – tekoฤina, ki nam je postala domala neznana, a bi lahko bila zdrav del naลกega vsakdana. Nastane ob predelavi mleka v sir, polna je beljakovin in esencialnih aminokislin, pridoma jo uporabljajo v ลกportni prehrani in iz nje izdelujejo prehranska dopolnila, saj zmanjลกuje utrujenost, povrne miลกiฤno moฤ in je bolj uฤinkovita od vseh izotoniฤnih napitkov skupaj.

Sirotka nas odลพeja in nahrani, telo njene beljakovine zlahka vsrka, zato jo ลกe posebej priporoฤajo starejลกim ljudem, zaradi glutaminske kisline krepi moลพgane in nam pomaga ob velikih umskih naporih – pijmo jo, ko nas ฤakata naporno uฤenje in ลกtudiranje.

Uฤinkovita je tudi pri pozabljivosti, depresijah, stresu, lepลกa koลพo, zdravi parodontozo in vnetja v ustih, tudi herpes, je dobra za hujลกanje, v boju proti neplodnosti, teลพavah s prebavo, razstruplja ledvice, mehur in ลพolฤnik, namesto vode pa je primerna tudi za peko kruha in peciva.

Poznamo primarno sirotko, s prehranskega staliลกฤa najboljลกi del mleka, ki ostane v kotlu med sirjenjem. Takrat se iz mleka izloฤita beljakovina kazein in veฤina mleฤne maลกฤobe, nastane pa sirno zrno, ki ga poberejo iz kotla in iz njega ฤez nekaj tednov dozori sir.

V primarni sirotki ostane polovica vseh mineralov, esencialne aminokisline, skoraj ves mleฤni sladkor in dve izmed treh skupin mleฤnih beljakovin – tiste iz vrst albuminov in globulinov. Z nadaljnjimi postopki albumine in globuline pri kravjem mleku izloฤijo iz primarne sirotke kot sirarsko ali albuminsko skuto. Kar ostane v kotlu, je sekundarna sirotka, ki je skorajda brez beljakovin in zeleno-rumene barve.

Primarna sirotka, ki nas zanima, je blagega, sladkega okusa in po okusu spominja na razredฤeno mleko ter je tudi takลกne barve. Na hladnem se ohrani nekaj dni, potem se zaฤne kisati in v njej nastane mleฤna kislina ter se poveฤa koliฤina probiotiฤnih bakterij – ลกe vedno je zdrava in jo lahko pijemo.

Najbolj nam prija ohlajena. Poiลกฤimo jo na trลพnicah in pri kmetih ลกe danes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite