Jogurtovo pecivo s kakiji

Znam svetuje

Odkrijte popolno ravnovesje med sočnim okusom jogurta in sladkostjo kakijev v tem enostavnem receptu za jogurtovo pecivo s kakiji. Sveža sestavina, kot so kakiji, doda ne le sladkost, ampak tudi edinstveno teksturo tej pečeni dobroti. Pripravite se na okusno doživetje, ki združuje zdravje in odličen okus v vsakem grižljaju.

Kakiji (Diospyros kaki) izvirajo iz Kitajske, kjer jih gojijo že več tisoč let. Prvič so bili omenjeni v kitajskih pisnih virih v 8. stoletju pred našim štetjem. Sčasoma so se razširili v druge azijske države, kot so Japonska in Koreja. V 19. stoletju so bili kakiji pripeljani v Evropo in Severno Ameriko, kjer so postali priljubljeno sadje.

Kakiji so v azijski kulturi simbol bogastva, sreče in dolgoživosti. V Japonski tradiciji so bili pogosto darilo ob posebnih priložnostih.

Kakiji so bogat vir antioksidantov, vitaminov A, C in E, ter prehranskih vlaknin. Poleg tega vsebujejo minerale, kot so kalij, bakra in mangan.

Nekateri kakiji imajo adstringenten okus zaradi prisotnosti taninov. Ti tanini se običajno zmanjšajo, ko sadje dozori.

Kakiji so odlična sestavina za različne jedi, vključno z marmeladami, sladicami, solatami in celo v slanih jedeh. Dodajo sladko noto in mehkobo jedem.

V tradicionalni kitajski medicini so kakiji uporabljani za izboljšanje prebave, krepitev imunskega sistema in uravnavanje energije v telesu.

Kakijeva torta z belo čokolado in lešniki

Sestavine za jogurtovo pecivo s kakiji

  • 2 kakija sorte vanilja
  • cimet

Testo

  • 250 g moke
  • 110 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 jajci
  • 1 mehek kaki
  • 1 navadni jogurt
  • 100 g masla ali 1 dcl sončničnega olja
  • 1/2 pecilnega
  • ščepec soli
  • 1 dcl mleka

Postopek

1Rumenjake in oba sladkorja penasto vmešamo. Med mešanjem postopoma prilivamo stopljeno maslo, ki naj ne bo vroče, dobro zmešamo in dodamo še jogurt, mleko in mehek kaki, ki mu odstranimo koščice.

2Moko zmešamo s pecilnim praškom in jo med stalnim mešanjem počasi dodajamo v zmes.

3Beljakom dodamo ščepec soli ali žličko limoninega soka in jih stepemo v čvrst sneg. Z lopatko ga počasi vmešamo k preostali masi.

4Kaki vanilja operemo, po želji olupimo in narežemo na tanke rezine. Testo prelijemo v pekač, obložen s peki papirjem in nanj polagamo rezine kakija.

5Pečico segrejemo na 180°C in pecivo pečemo približno 30 minut.

6Naredimo preizkus z zobotrebcem (če se nanj testo ne prime, je pecivo pečeno) in po potrebi peko podaljšamo.

7Pečenega nekoliko ohladimo, potresemo s cimetom, narežemo na poljubno velike kose in postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite