Rod golobic je po ลกtevilu zelo obseลพen. Golobice so mikorizne gobe, spadajo med listiฤarke in jih razmeroma zlahka loฤimo od drugih vrst. So srednje velike gobe, ki s pisano paleto barv klobukov krasijo naลกe gozdove, od rumene, modre, zelene, pa vse do rdeฤih in vijoliฤnih odtenkov. Barva klobuka se lahko razlikuje tudi pri isti vrsti.
Golobice nimajo zastiralca, bet nikoli ni votel ali tanek, ni pokrit s kopreno in ne rastejo iz jajฤka, zato na dnu ni vidnih ostankov lupine. Ena od znaฤilnosti golobic je tudi krhka struktura mesa. To pa zato, ker so na evolucijski poti razvile okroglasto celiฤno strukturo, medtem ko imajo celice ostalih vrst bolj nitasto, oziroma ovalno obliko. Tako se bet ostro prelomi, podobno kot kreda, meso pa je lomljivo in krhko.
Niso pa vse vrste golobic uลพitne, med seboj jih loฤimo po okusu. Neuลพitne in strupene golobice imajo izrazito grenak in pekoฤ okus, uลพitne so pa blagega okusa in neizrazitega vonja. Gobarji velikokrat poskusijo majhen koลกฤek gobe in tako doloฤijo, ali je uลพitna. Vendar pa pozor, ฤe na tak naฤin preverjamo gobe, moramo biti 100% prepriฤani, da je ta goba res golobica, za ostale vrste (recimo muลกnice) to pravilo ne velja.
Najbolj pogosta golobica v naลกih gozdovih je modrikasta golobica, latinsko ime (Russula cyanoxantha).
Opis: Klobuk je ลกirok od 6-15 cm, najprej polkroลพno vzboฤen, kasneje sploลกฤen in na sredini rahlo poglobljen. Ob vlaลพnem vremenu je povrลกina lepljiva in svetleฤa, koลพica se zlahka lupi ob robovih, barve so pa precej razliฤne, od modrikastih, zelenih do sivih in vijoliฤastih odtenkov. Trosovnica je sestavljena iz listiฤev, ti so bele barve, proลพni in mehki. Trosni prah je bele barve. Bet je pri odrasli gobi visok do 6-10 cm, poln, ฤvrst, veฤinoma bel, lahko rahlo lila barve. Meso je belo, skoraj brez vonja in neลพnega okusa.
Nabiranje: Modrikasta golobica raste poleti in jeseni v soลพitju z nekaterimi iglavci in listavci, velikokrat jo najdemo ob bukvah.
Med okusnejลกe vrste golobic spada tudi zelenkasta golobica, lat. (Russula virescens).
Klobuk je zelenkaste barve z razpokano povrลกino. Je vsestransko uporabna in odliฤna goba, ki raste posamiฤno v iglastih in listnatih gozdovih.
Prav tako je dokaj pogosta pri nas uลพitna golobica (Russula vesca), klobuk ima barve od rdeฤih do vijoliฤnih in rjavkastih odtenkov, najdemo jo prav tako od poletja do jeseni v iglastih in listnatih gozdovih.
Uporaba: Nekatere vrste golobic lahko uลพivamo tudi surove, predvsem zelenkasto in uลพitno golobico, odliฤne so na ลพaru, ocvrte ali kot dodatek v gobjih juhah in omletah.
Opozorilo:
Uลพitnih golobic ne smemo zamenjati z neuลพitnimi. Ena takih je bljuvna golobica (Russula emetica). Klobuk je tanek, krhek in svetlo rdeฤe do krvavo rdeฤe barve, raste v istem ฤasu kot ostale golobice, je strupena, ne pa tudi smrtno nevarna goba. ฤe jo poskusimo, je precej pekoฤa.
Bolj nevarna je zamenjava z zeleno muลกnico (Amanita phalloides), ki pa je smrtno strupena. Zelena muลกnica ima na betu obroฤek in na dniลกฤu ostanek ovojnice.
Zanimivosti:
- Prvi je to gobo opisal leta 1762 Jakob Christian Schaeffer, v rod golobic pa jo je postavil ลกvedski znanstvenik Elias Magnus Fries leta 1863.
- Uลพitne golobice so zaradi strukture mesa laลพje prebavljive od veฤina drugih gob, izjemno okusne, vendar premalo poznane in cenjene.
- Russula, latinsko sploลกno ime za golobice, pomeni rdeฤa, oziroma rdeฤkasta, ker ima veliko vrst tako barvo klobuka.
- Gobe so naลกi predniki nabirali ลพe v pradavnini. Stari Egipฤani so verjeli, da so gobe hrana za nesmrtnost, zato so jih smeli jesti samo faraoni.
- V kulinariki cenimo gobe predvsem zaradi izjemnih okusov in vonjav. In vendar bi morali, zaradi teลพje prebavljivosti, gobe uporabljati bolj kot zaฤimbo in z njimi izboljลกati okus jedi.
- Gob tudi nikoli ne peremo, raje jih oฤistimo z mehko ลกฤetko in obriลกemo s krpo, da se pred uporabo ne napijejo vode.





