Golobica (Russula)

Znam svetuje

Rod golobic je po ลกtevilu zelo obseลพen. Golobice so mikorizne gobe, spadajo med listiฤarke in jih razmeroma zlahka loฤimo od drugih vrst. So srednje velike gobe, ki s pisano paleto barv klobukov krasijo naลกe gozdove, od rumene, modre, zelene, pa vse do rdeฤih in vijoliฤnih odtenkov. Barva klobuka se lahko razlikuje tudi pri isti vrsti.

Golobice nimajo zastiralca, bet nikoli ni votel ali tanek, ni pokrit s kopreno in ne rastejo iz jajฤka, zato na dnu ni vidnih ostankov lupine. Ena od znaฤilnosti golobic je tudi krhka struktura mesa. To pa zato, ker so na evolucijski poti razvile okroglasto celiฤno strukturo, medtem ko imajo celice ostalih vrst bolj nitasto, oziroma ovalno obliko. Tako se bet ostro prelomi, podobno kot kreda, meso pa je lomljivo in krhko.

Niso pa vse vrste golobic uลพitne, med seboj jih loฤimo po okusu. Neuลพitne in strupene golobice imajo izrazito grenak in pekoฤ okus, uลพitne so pa blagega okusa in neizrazitega vonja. Gobarji velikokrat poskusijo majhen koลกฤek gobe in tako doloฤijo, ali je uลพitna. Vendar pa pozor, ฤe na tak naฤin preverjamo gobe, moramo biti 100% prepriฤani, da je ta goba res golobica, za ostale vrste (recimo muลกnice) to pravilo ne velja.  

Najbolj pogosta golobica v naลกih gozdovih je modrikasta golobica, latinsko ime (Russula cyanoxantha).

Opis: Klobuk je ลกirok od 6-15 cm, najprej polkroลพno vzboฤen, kasneje sploลกฤen in na sredini rahlo poglobljen. Ob vlaลพnem vremenu je povrลกina lepljiva in svetleฤa, koลพica se zlahka lupi ob robovih, barve so pa precej razliฤne, od modrikastih, zelenih do sivih in vijoliฤastih odtenkov. Trosovnica je sestavljena iz listiฤev, ti so bele barve, proลพni in mehki. Trosni prah je bele barve. Bet je pri odrasli gobi visok do 6-10 cm, poln, ฤvrst, veฤinoma bel, lahko rahlo lila barve. Meso je belo, skoraj brez vonja in neลพnega okusa.

Nabiranje: Modrikasta golobica raste poleti in jeseni v soลพitju z nekaterimi iglavci in listavci, velikokrat jo najdemo ob bukvah.

Med okusnejลกe vrste golobic spada tudi zelenkasta golobica, lat. (Russula virescens).

Klobuk je zelenkaste barve z razpokano povrลกino. Je vsestransko uporabna in odliฤna goba, ki raste posamiฤno v iglastih in listnatih gozdovih.  

Prav tako je dokaj pogosta pri nas uลพitna golobica (Russula vesca), klobuk ima barve od rdeฤih do vijoliฤnih in rjavkastih odtenkov, najdemo jo prav tako od poletja do jeseni v iglastih in listnatih gozdovih.

Uporaba: Nekatere vrste golobic lahko uลพivamo tudi surove, predvsem zelenkasto in uลพitno golobico, odliฤne so na ลพaru, ocvrte ali kot dodatek v gobjih juhah in omletah.

Opozorilo:

Uลพitnih golobic ne smemo zamenjati z neuลพitnimi. Ena takih je bljuvna golobica (Russula emetica). Klobuk je tanek, krhek in svetlo rdeฤe do krvavo rdeฤe barve, raste v istem ฤasu kot ostale golobice, je strupena, ne pa tudi smrtno nevarna goba. ฤŒe jo poskusimo, je precej pekoฤa.

Bolj nevarna je zamenjava z zeleno muลกnico (Amanita phalloides), ki pa je smrtno strupena. Zelena muลกnica ima na betu obroฤek in na dniลกฤu ostanek ovojnice.

Zanimivosti:

  • Prvi je to gobo opisal  leta 1762 Jakob Christian Schaeffer, v rod golobic pa jo je postavil ลกvedski znanstvenik Elias Magnus Fries leta 1863.
  • Uลพitne golobice so zaradi strukture mesa laลพje prebavljive od veฤina drugih gob, izjemno okusne, vendar premalo poznane in cenjene.
  • Russula, latinsko sploลกno ime za golobice, pomeni rdeฤa, oziroma rdeฤkasta, ker ima veliko vrst tako barvo klobuka.
  • Gobe so naลกi predniki nabirali ลพe v pradavnini. Stari Egipฤani so verjeli, da so gobe hrana za nesmrtnost, zato so jih smeli jesti samo faraoni.
  • V kulinariki cenimo gobe predvsem zaradi izjemnih okusov in vonjav. In vendar bi morali, zaradi teลพje prebavljivosti, gobe uporabljati bolj kot zaฤimbo in z njimi izboljลกati okus jedi.
  • Gob tudi nikoli ne peremo, raje jih oฤistimo z mehko ลกฤetko in obriลกemo s krpo, da se pred uporabo ne napijejo vode.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite