Mandarine so bogate z vitaminom C, ki prispeva k dobremu imunskemu sistemu, obenem pa zaradi vsebnosti vode gladijo kožo, znižujejo kolesterol, pomagajo pri zmanjšanju teže in varujejo jetra.
Za pripravo marmelade uporabljajte vrste, ki bolj pozno dozorijo, saj vsebujejo manj kisline. Naj bodo tudi povsem zrele, razen če ne želite bolj grenak okus. In raje izberite manjše mandarine, saj vsebujejo manj vode.
In ker je mandarinina marmelada še boljša, če ji dodamo tudi olupek, naj bo neškropljena.
Sestavine
- 1 kg mandarin (neškropljenih)
- 1 limona (neškropljena)
- 400 g sladkorja
Postopek
1Olupite mandarine in limono ter olupke tri krat prekuhajte. Vodo seveda vsakič zamenjajte. Olupek nato nasekljate in ga dodajte v posodo k mandarinam in limoni, ki ste jih očistili tudi ostankov bele kožice in sesekljali.
2V zmes dodajte tudi sladkor ter posodo postavite na srednji ogenj. Ko zmes zakuha, zmanjšajte temperaturo in pustite, naj se še naprej kakšnih 45 minut kuha na majhnem ognju. Občasno premešajte.
3Še vročo marmelade vlijte v steklene, sterilizirane kozarce. Dobri jih zaprite, pokrijte z odejo in počakajte, da se ohladijo.