To priljubljeno pijaฤo pripravljamo iz breskovih koลกฤic oziroma jedrc, ki se skrivajo v notranjosti – domaฤe breskve so nam na voljo poleti pri lokalnem kmetu.
Sestavine za breskov liker
- 6-7 kosov zrelih breskev
- 3-4 klinฤki
- 1 skorjica cimeta (tudi pol ลพliฤke cimeta v prahu)
- 1,5 l ลกnopsa (alkohola)
- 10 belih jedrc iz notranjosti breskve
- 50 dag sladkorja (ali manj)
- 2,5 dcl vodke
Postopek
1Jedrca damo v veliko stekleno posodo, ki jo bomo lahko dobro zaprli. Dodamo dve celi breskvi, ki smo ju preluknjali z zobotrebcem, in tudi ostale breskve, vendar jih nareลพemo. Dodamo ลกe zaฤimbe in zalijemo z alkoholom (ลกnopsom, ลพganjem).
2Posodo zapremo in damo v teman prostor, kjer naj ฤaka 2 meseca. Obฤasno preverimo, ali je treba dodati ลกe kaj alkohola. Vzdrลพujmo njegovo gladino.
3Po dveh mesecih je trenutek, da skuhamo ลกe sirup iz sladkorja in vode. Kuhamo ga na srednjem oignju in meลกamo, dokler se ne raztopi, zatem pa ga vlijemo k breskvam. Posodo zapremo in jo pustimo ลกe dva dni pri miru. Obฤasno jo pretresite.
4Po preteฤenem ฤasu liker precedimo skozi oลพje ali ลกirลกe cedilo ali gazo – odloฤitev je odvisna od tega, ali vam je vลกeฤ vaลก liker s koลกฤki sadja ali brez njih. Prelijemo ga v manjลกe stekleniฤne in dobro zapremo.