To priljubljeno pijačo pripravljamo iz breskovih koščic oziroma jedrc, ki se skrivajo v notranjosti – domače breskve so nam na voljo poleti pri lokalnem kmetu.
Sestavine za breskov liker
- 6-7 kosov zrelih breskev
- 3-4 klinčki
- 1 skorjica cimeta (tudi pol žličke cimeta v prahu)
- 1,5 l šnopsa (alkohola)
- 10 belih jedrc iz notranjosti breskve
- 50 dag sladkorja (ali manj)
- 2,5 dcl vodke
Postopek
1Jedrca damo v veliko stekleno posodo, ki jo bomo lahko dobro zaprli. Dodamo dve celi breskvi, ki smo ju preluknjali z zobotrebcem, in tudi ostale breskve, vendar jih narežemo. Dodamo še začimbe in zalijemo z alkoholom (šnopsom, žganjem).
2Posodo zapremo in damo v teman prostor, kjer naj čaka 2 meseca. Občasno preverimo, ali je treba dodati še kaj alkohola. Vzdržujmo njegovo gladino.
3Po dveh mesecih je trenutek, da skuhamo še sirup iz sladkorja in vode. Kuhamo ga na srednjem oignju in mešamo, dokler se ne raztopi, zatem pa ga vlijemo k breskvam. Posodo zapremo in jo pustimo še dva dni pri miru. Občasno jo pretresite.
4Po pretečenem času liker precedimo skozi ožje ali širše cedilo ali gazo – odločitev je odvisna od tega, ali vam je všeč vaš liker s koščki sadja ali brez njih. Prelijemo ga v manjše steklenične in dobro zapremo.