Ocvrta jabolka

Znam svetuje

Ocvrta jabolka so hitro pripravljena sladica, ki smo jo po navadi jedli za veฤerjo in oboลพevali ลพe kot otroci.

Ocvrta jabolka so slastna! Topla, hrustljava zunanjost in mehka, sladka notranjost tvorita ฤudovito kombinacijo okusov. Med cvrtjem se sproลกฤajo ฤudovite vonjave, ki napolnijo kuhinjo in ustvarjajo prijetno vzduลกje. Priprava ocvrtih jabolk je preprosta in hitra, kar je ลกe en razlog, da so tako prilkjubljena.

Ocvrta jabolka se odliฤno prilagajajo razliฤnim okusom, lahko jih postreลพete z razliฤnimi prelivi, kot sta sladkor v prahu ali karamela, in jih kombinirate s sladoledom ali stepeno smetano. In ker so jabolka na voljo skozi vse leto, so ocvrta jabolka odliฤna sezonska jed, ki jo lahko pripravite kadarkoli.

Recept zdruลพuje nekaj ฤudovitih okusov:

  1. Sveลพina jabolk: Jabolka dodajo sladici osveลพujoฤ in hrustljav okus s prijetno kislostjo.
  2. Sladkost in toplota sladkorja in cimeta: Sladkor in cimet poskrbita za toplino in sladkost, ki se odliฤno ujemata s kislimi jabolki.
  3. Kremastost in hrustljavost: Ocvrta jabolka so zunaj hrustljava in zlato-rjavo ocvrta, znotraj pa mehka in kremasta.
  4. Citrusna osveลพitev: Dodatek soka limone prinese neลพno citrusno noto, ki poลพivi okus.

Vse te okuse lahko nadgradite s kanฤkom vaniljevega sladkorja ali vaniljevega ekstrakta za ลกe boljลกo aromo. Skupaj ustvarijo okusno in udobno sladico, ki je odliฤna tako topla kot hladna, zato je primerna za razliฤne priloลพnosti, od jesenskih piknikov do zimskih veฤerov ob ognju.

Katera jabolka uporabiti?

Za ocvrta jabolka je najbolje uporabiti trdna in hrustljava jabolka, ki se ne razkuhajo med cvrtjem. Tukaj je nekaj sort, ki so dobra izbira:

  1. Zlata deliลกes (Golden Delicious): Ta sorta je odliฤna izbira zaradi svoje sladkosti in hrustljave teksture.
  2. Granny Smith: Te jabolke so kislega okusa, kar zagotavlja lep kontrast s sladkorno prevleko. So tudi zelo hrustljave.
  3. Fuji: Fuji jabolka so hrustljava in sladka, kar jim daje odliฤen okus v kombinaciji s cvrtjem.
  4. Honeycrisp: To so zelo hrustljava in sladka jabolka, ki so odliฤna izbira za ocvrta jabolka.

Pomembno je, da izberete zdrava, ฤvrsta in ne preveฤ zrela jabolka, da se bodo dobro obnesla pri cvrtju.

Prehranska vrednost ocvrtih jabolk

Pribliลพna ocena prehranske vrednosti za porcijo ocvrtih jabolk je:

  • Kalorije: Pribliลพno 150-200 kalorij na porcijo (odvisno od velikosti jabolk in absorpcije olja med cvrtjem).
  • Beljakovine: Pribliลพno 3-4 grame beljakovin na porcijo.
  • Ogljikovi hidrati: Pribliลพno 30-40 gramov ogljikovih hidratov na porcijo.
  • Maลกฤobe: Pribliลพno 2-4 grame maลกฤob na porcijo (odvisno od koliฤine olja za cvrtje).
  • Vlaknine: Pribliลพno 2-4 grame vlaknin na porcijo (odvisno od vrste jabolk in tega, ali jih lupite).
  • Sladkor: Pribliลพno 10-15 gramov sladkorja na porcijo (odvisno od koliฤine dodanega sladkorja).

Ocvrta jabolka so okusna sladica, vendar bogata s sladkorjem in maลกฤobami zaradi cvrtja v olju. ฤŒe ลพelite zmanjลกati kaloriฤno vsebnost in maลกฤobe, lahko uporabite manj olja za cvrtje ali razmislite o peki na ลพaru. Poleg tega lahko namesto sladkorja uporabite nadomestke za sladkor ali manjลกe koliฤine sladkorja za bolj zdravo razliฤico recepta.

Sestavine za ocvrta jabolka

  • 5 jabolk
  • 2 dcl mleka
  • 1 jajce
  • pribliลพno 160 g bele moke
  • 2 ลพlici sladkorja
  • ลกฤepec soli
  • cimet
  • sok ene limone
  • olje za cvrtje

Postopek

1Mleko, jajce, sladkor, sol in cimet zmeลกamo v posodi. Med meลกanjem poฤasi dodajamo moko, da dobimo testo, ki je gostejลกe od tistega za palaฤinke. 

2V posodo stisnemo limonin sok. Jabolka olupimo, nareลพemo na pribliลพno pol centimetra debele kolobarje in odstranimo sredico s peลกkami. Damo jih v posodo in polijemo z limonovim sokom, da ne poฤrnijo.

3V veฤji posodi segrejemo olje za cvrtje. Jabolฤne kolobarje z vilicami pomakamo v testo in polagamo v olje. Ocvremo z obeh strani, pribliลพno 2-3 minute na vsaki strani, da se lepo zlato-rumeno obarvajo.

4Ocvrte polagamo na papirnate brisaฤke, da vpijejo odveฤno olje. Po ลพelji jih potresemo s sladkorjem v prahu in postreลพemo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite