Ocvrta jabolka so hitro pripravljena sladica, ki smo jo po navadi jedli za veฤerjo in oboลพevali ลพe kot otroci.
Ocvrta jabolka so slastna! Topla, hrustljava zunanjost in mehka, sladka notranjost tvorita ฤudovito kombinacijo okusov. Med cvrtjem se sproลกฤajo ฤudovite vonjave, ki napolnijo kuhinjo in ustvarjajo prijetno vzduลกje. Priprava ocvrtih jabolk je preprosta in hitra, kar je ลกe en razlog, da so tako prilkjubljena.
Ocvrta jabolka se odliฤno prilagajajo razliฤnim okusom, lahko jih postreลพete z razliฤnimi prelivi, kot sta sladkor v prahu ali karamela, in jih kombinirate s sladoledom ali stepeno smetano. In ker so jabolka na voljo skozi vse leto, so ocvrta jabolka odliฤna sezonska jed, ki jo lahko pripravite kadarkoli.
Recept zdruลพuje nekaj ฤudovitih okusov:
- Sveลพina jabolk: Jabolka dodajo sladici osveลพujoฤ in hrustljav okus s prijetno kislostjo.
- Sladkost in toplota sladkorja in cimeta: Sladkor in cimet poskrbita za toplino in sladkost, ki se odliฤno ujemata s kislimi jabolki.
- Kremastost in hrustljavost: Ocvrta jabolka so zunaj hrustljava in zlato-rjavo ocvrta, znotraj pa mehka in kremasta.
- Citrusna osveลพitev: Dodatek soka limone prinese neลพno citrusno noto, ki poลพivi okus.
Vse te okuse lahko nadgradite s kanฤkom vaniljevega sladkorja ali vaniljevega ekstrakta za ลกe boljลกo aromo. Skupaj ustvarijo okusno in udobno sladico, ki je odliฤna tako topla kot hladna, zato je primerna za razliฤne priloลพnosti, od jesenskih piknikov do zimskih veฤerov ob ognju.
Katera jabolka uporabiti?
Za ocvrta jabolka je najbolje uporabiti trdna in hrustljava jabolka, ki se ne razkuhajo med cvrtjem. Tukaj je nekaj sort, ki so dobra izbira:
- Zlata deliลกes (Golden Delicious): Ta sorta je odliฤna izbira zaradi svoje sladkosti in hrustljave teksture.
- Granny Smith: Te jabolke so kislega okusa, kar zagotavlja lep kontrast s sladkorno prevleko. So tudi zelo hrustljave.
- Fuji: Fuji jabolka so hrustljava in sladka, kar jim daje odliฤen okus v kombinaciji s cvrtjem.
- Honeycrisp: To so zelo hrustljava in sladka jabolka, ki so odliฤna izbira za ocvrta jabolka.
Pomembno je, da izberete zdrava, ฤvrsta in ne preveฤ zrela jabolka, da se bodo dobro obnesla pri cvrtju.
Prehranska vrednost ocvrtih jabolk
Pribliลพna ocena prehranske vrednosti za porcijo ocvrtih jabolk je:
- Kalorije: Pribliลพno 150-200 kalorij na porcijo (odvisno od velikosti jabolk in absorpcije olja med cvrtjem).
- Beljakovine: Pribliลพno 3-4 grame beljakovin na porcijo.
- Ogljikovi hidrati: Pribliลพno 30-40 gramov ogljikovih hidratov na porcijo.
- Maลกฤobe: Pribliลพno 2-4 grame maลกฤob na porcijo (odvisno od koliฤine olja za cvrtje).
- Vlaknine: Pribliลพno 2-4 grame vlaknin na porcijo (odvisno od vrste jabolk in tega, ali jih lupite).
- Sladkor: Pribliลพno 10-15 gramov sladkorja na porcijo (odvisno od koliฤine dodanega sladkorja).
Ocvrta jabolka so okusna sladica, vendar bogata s sladkorjem in maลกฤobami zaradi cvrtja v olju. ฤe ลพelite zmanjลกati kaloriฤno vsebnost in maลกฤobe, lahko uporabite manj olja za cvrtje ali razmislite o peki na ลพaru. Poleg tega lahko namesto sladkorja uporabite nadomestke za sladkor ali manjลกe koliฤine sladkorja za bolj zdravo razliฤico recepta.
Sestavine za ocvrta jabolka
- 5 jabolk
- 2 dcl mleka
- 1 jajce
- pribliลพno 160 g bele moke
- 2 ลพlici sladkorja
- ลกฤepec soli
- cimet
- sok ene limone
- olje za cvrtje
Postopek
1Mleko, jajce, sladkor, sol in cimet zmeลกamo v posodi. Med meลกanjem poฤasi dodajamo moko, da dobimo testo, ki je gostejลกe od tistega za palaฤinke.
2V posodo stisnemo limonin sok. Jabolka olupimo, nareลพemo na pribliลพno pol centimetra debele kolobarje in odstranimo sredico s peลกkami. Damo jih v posodo in polijemo z limonovim sokom, da ne poฤrnijo.
3V veฤji posodi segrejemo olje za cvrtje. Jabolฤne kolobarje z vilicami pomakamo v testo in polagamo v olje. Ocvremo z obeh strani, pribliลพno 2-3 minute na vsaki strani, da se lepo zlato-rumeno obarvajo.
4Ocvrte polagamo na papirnate brisaฤke, da vpijejo odveฤno olje. Po ลพelji jih potresemo s sladkorjem v prahu in postreลพemo.