Gobe in kostanj sta dve okusni jesenski sestavini, ki ju lahko poveลพemo v veฤ kot odliฤno omako za testenine.
Sestavine za rezance z gobami in kostanjem
- 500 g meลกanih sveลพih gob
- 1 pest suhih gob
- 200 g kuhanega in olupljenega kostanja
- 2 ฤebuli
- 2 stroka ฤesna
- 100 ml sladke smetane
- 1 ลพlica sveลพe nasekljanega peterลกilja
- 25 g masla
- 2 ลพlici oljฤnega olja
- sol
- poper
- 400 g rezancev
Postopek
1V veฤji ponvi segrejemo olje in maslo. ฤebulo olupimo in drobno nasekljamo, dodamo jo v ponev. Suhe gobe zdrobimo in dodamo ฤebuli. Na nizki temperaturi praลพimo 15 minut, da se ฤebula in suhe gobe zmehฤata.
2Dodamo ลกe olupljen in nasekljan ฤesen. Polovico gob drobno nasekljamo, polovico nareลพemo, manjลกe gobe pa pustimo kar cele. Stresemo jih v ponev.
3Duลกimo 15 minut, dokler se gobe ne skuhajo. Kostanj grobo nasekljamo, nekaj jih pustimo tudi celih in ga dodamo k omaki. Prilijemo ลกe sladko smetano, dodamo peterลกilj, sol in poper ter kuhamo ลกe nekaj minut, da se okusi lepo poveลพejo.
4V veฤjem loncu zavremo 4 litre vode, jo posolimo in v njej skuhamo rezance po navodilih na embalaลพi. Kuhane odcedimo (nekaj vode prihranimo) in stresemo k omaki. Dobro premeลกamo, dodamo zajemalko vode, v kateri so se kuhale testenine in takoj postreลพemo.