Kostanjevi browniji, ko se povežeta okusa čokolade in kostanja, nastane nasitna in slastna sladica.
Sestavine
- 200 g jedilne čokolade s 70% kakava
- 175 g masla
- 100 g rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 250 g kostanjevega pireja
- 2 žlici mleka
- 100 g moke
- 50 g kakava v prahu
- 1 vaniljev strok – sredica
- 1 pecilni prašek
- 1/2 žličke soli
- 70 g mlečne čokolade
- 50 g masla
Postopek
1Maslo s čokolado stopimo v skledi, ki smo jo postavili nad posodo z vročo vodo. Mešamo toliko časa, da se oboje stopi, nato počakamo, da se zmes ohladi. Vmešamo sladkor, vsebino vaniljevega stroka in sol.
2Kostanj skuhamo, še vročega olupimo in z dvema žicama mleka v mikserju zmeljemo v kremo. Kostanjevo kremo vmešamo v stopljeno čokolado. Nato dodajamo jajce, vsakega posebej, ter jih dobro vmešamo v čokoladno zmes.
3Moko presejemo skupaj s kakavom in pecilnim praškom in to mešanico dodamo nazadnje. Vse sestavine dobro premešamo v gladko maso. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Za peko brownijev potrebujemo pekač velikosti 35×45 cm z vsaj 5 cm visokim robom.
4Pekač obložimo s peki papirjem in nanj vlijemo pripravljeno zmes. Maso poravnamo in pečemo 20-25 minut na srednji legi. Z leseno paličico preverimo, če je biskvit pečen, in če ni, podaljšamo čas peke za 5 minut.
5Pripravimo še preliv iz mlečne čokolade in masla. V manjšo posodo nastrgamo čokolado, dodamo maslo in na nizki temperaturi mešamo toliko časa, da se čokolada popolnoma stopi.
6Pečen biskvit vzamemo iz pečice, počakamo, da se ohladi, okrasimo s prelivom iz mlečne čokolade in masla ter narežemo na manjše kocke.