Kostanjevi browniji, ko se poveลพeta okusa ฤokolade in kostanja, nastane nasitna in slastna sladica.
Sestavine
- 200 g jedilne ฤokolade s 70% kakava
- 175 g masla
- 100 g rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 250 g kostanjevega pireja
- 2 ลพlici mleka
- 100 g moke
- 50 g kakava v prahu
- 1 vaniljev strok – sredica
- 1 pecilni praลกek
- 1/2 ลพliฤke soli
- 70 g mleฤne ฤokolade
- 50 g masla
Postopek
1Maslo s ฤokolado stopimo v skledi, ki smo jo postavili nad posodo z vroฤo vodo. Meลกamo toliko ฤasa, da se oboje stopi, nato poฤakamo, da se zmes ohladi. Vmeลกamo sladkor, vsebino vaniljevega stroka in sol.
2Kostanj skuhamo, ลกe vroฤega olupimo in z dvema ลพicama mleka v mikserju zmeljemo v kremo. Kostanjevo kremo vmeลกamo v stopljeno ฤokolado. Nato dodajamo jajce, vsakega posebej, ter jih dobro vmeลกamo v ฤokoladno zmes.
3Moko presejemo skupaj s kakavom in pecilnim praลกkom in to meลกanico dodamo nazadnje. Vse sestavine dobro premeลกamo v gladko maso. Peฤico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Za peko brownijev potrebujemo pekaฤ velikosti 35×45 cm z vsaj 5 cm visokim robom.
4Pekaฤ obloลพimo s peki papirjem in nanj vlijemo pripravljeno zmes. Maso poravnamo in peฤemo 20-25 minut na srednji legi. Z leseno paliฤico preverimo, ฤe je biskvit peฤen, in ฤe ni, podaljลกamo ฤas peke za 5 minut.
5Pripravimo ลกe preliv iz mleฤne ฤokolade in masla. V manjลกo posodo nastrgamo ฤokolado, dodamo maslo in na nizki temperaturi meลกamo toliko ฤasa, da se ฤokolada popolnoma stopi.
6Peฤen biskvit vzamemo iz peฤice, poฤakamo, da se ohladi, okrasimo s prelivom iz mleฤne ฤokolade in masla ter nareลพemo na manjลกe kocke.