Figov liker

Znam svetuje

Na vrhuncu poletja, ko je veliko sadja in ga ne uspemo sproti pojesti, je ฤas za kuhanje marmelad, vlaganje kompotov in, seveda, pripravljanje likerjev. Tale iz fig je res okusen: poleti ga dodajamo razliฤnim koktajlom, pijemo ohlajenega v ledenih kozarcih (podobno kot limoncello), pozimi pa pri sobni temperaturi. ฤŒe ga spremlja ลกe kakลกna dobra domaฤa sladica, je pa to zmagovalna kombinacija.

Ker so fige precej sladke, ne pretiravajmo s sladkorjem – mi smo uporabili rjavega, saj da likerju lepo, zlato barvo.

Sestavine za figov liker

  • 500 g sveลพih fig
  • 500 ml vode
  • 500 ml ฤistega alkohola
  • 180 g rjavega sladkorja
  • ลกฤepec cimeta โ€“ neobvezno

Postopek

1Fige operemo, osuลกimo in prereลพemo na polovico. Lahko jih tudi olupimo, ni pa nujno.

2V veฤji steklen kozarec damo fige in alkohol. Dobro zapremo in pustimo macerirati 10 dni. Enkrat na dan dobro pretresemo.

3Po desetih dneh naredimo sirup tako, da segrejemo vodo s sladkorjem in segrevamo tako dolgo, da se sladkor popolnoma stopi. Dodamo ลกe ลกฤepec cimeta in sirup ohladimo.

4Alkohol, v katerem se namakajo fige, je prevzel okus, barvo in vonj fig. Dobro ga precedimo skozi gazo in iz fig iztisnemo vso tekoฤino.

5Zmeลกamo s sirupom, dobro premeลกamo in shranimo v manjลกih, ฤistih stekleniฤkah. Tako ga pustimo vsaj en teden in naลก liker iz fig ali ficoncello je pripravljen. Lahko ga hranimo dve leti.

2 COMMENTS

  1. Seveda lahko, ali pa kakลกno drugo alkoholno pijaฤo, recimo vodko, prilagodimo pa koliฤino sladkorja in vode
    lep pozdrav

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite