Pasulj je zelo priljubljena in zdrava jed na ลพlico. Tako kot za vse jedi na ลพlico tudi za pasulj velja, da veฤjo koliฤino kot bomo kuhali, boljลกi bo.
Kuhanje pasulja je preprost postopek, vendar je pomembno, da ga pravilno pripravimo, saj hoฤemo, da je mehak, okusen in enakomerno kuhan. Za kuho potrebujemo le suh fiลพol (leฤo, ฤiฤeriko ali druge stroฤnice, ฤeprav je pasulj pri nas znan veฤinoma po uporabi fiลพola), vodo in sol.
Sestavine za pasulj
- 1 kg flama (svinjske potrebuลกine)
- 2 konzervi rdeฤega fiลพola
- 2 konzervi belega fiลพola
- 2 konzervi rjavega fiลพola
- 3 ฤebule
- 500 ml paradiลพnikove omake
- 3 ฤebule
- 3 stroki ฤesna
- 1 ลพliฤka paradiลพnikove mezge
- sol in poper
- 1 ลพliฤka mlete paprike
- 1 lovorjev list
- oljฤno olje
Postopek
1Flam nareลพemo na manjลกe koลกฤke. ฤebulo in ฤesen drobno nasekljamo. V veฤji lonec damo oljฤno olje, segrejemo in dodamo meso. Solimo in ga z vseh strani popeฤemo. Peฤeno meso preloลพimo na kroลพnik.
2V isto ponev stresemo ฤebulo in po potrebi dodamo olje. ฤebulo solimo in praลพimo toliko ฤasa, da se popolnoma razpusti. Ko ฤebula postekleni, jo tudi zalijemo s enim decilitrom vode. V razpuลกฤeno ฤebulo stisnemo ฤesen (ali ga drobno nasekljamo) in popraลพimo, da zadiลกi.
3V lonec vrnemo meso in dodamo fiลพol, skupaj s tekoฤino, v kateri se je nazadnje namakal. Dodamo ลกe paradiลพnikovo omako, ฤe imamo domaฤo toliko bolje, solimo in popramo po okusu, dodamo mleto papriko, paradiลพnikovo mezgo in lovorjev list. Premeลกamo in kuhamo do vretja, nato pa na zmernem ognju ลกe pribliลพno 1 uro, da se pasulj zgosti.
4Lahko ga skuhamo ลพe dan prej, saj je drugi dan ลกe boljลกi. Preden ga postreลพemo, ga segrejemo, ฤe ga kaj ostane, pa lahko shranimo v zmrzovalniku.