Testo za odlično domačo pizzo.
Sestavine
- 300 g bele moke
- 180 g mlačne vode
- 1/2 dcl oljčnega olja
- 1/4 kocke kvasa
- manjša žlička soli
- 1/2 žličke sladkorja
Priprava
1V mlačno vodo, damo malo sladkorja in vanjo nadrobimo kvas. Premešamo in pustimo 10 minut, da se kvas aktivira.
2Belo moko presejemo v skledo, ji vmešamo sol in prilijemo oljčno olje ter vodo s kvasom. Z vilicami premešamo, da se vsa moka napoji z vodo in testo stresemo na pomokano površino. Testo mesimo toliko časa, da postane gladko in voljno. Oblikujemo ga v hlebček in vrnemo v posodo, ki jo malo pomokamo, pokrijemo in pustimo da vzhaja na dvojno količino.
3Vzhajan hlebček razdelimo na polovico in oblikujemo v 2 kroglici. Pečico segrejemo na 250°C, oziroma na najvišjo možno temperaturo. Testo raztegnemo in pizzo obložimo s sestavinami po želji. Pečemo jo v segreti pečici 10 minut, oziroma toliko, da se rob in dno lepo rjavkasto obarvata. Čas pečenja je odvisen od temperature v pečici.
Nasvet
4Testa za pizzo nikoli ne valjamo, ker s tem testo potlačimo in uničimo vse zračne mehurčke, ki so nastali z vzhajanjem. Testo oblikujemo in raztegujemo z rokami, lažje nam bo, če si jih malo namažemo z oljem. Testo raztegujemo iz sredine navzven in tako potiskamo zračne mehurčke proti robu.
5Olje, ki ga dodamo v testo, bo poskrbelo za boljšo elastičnost testa.
6Količina vode, ki jo uporabimo za pripravo testa, je odvisna od moke in vsebnosti glutena v moki. Za čisto običajno testo za pizzo načeloma na kilo moke uporabimo 600 ml vode, da dosežemo 60% hidracijo.