Potratna potica

Znam svetuje

Potratna potica je izjemna sladica, ki se ponaša z bogato plastičnostjo okusov in razkošno strukturo. Ta edinstvena različica tradicionalne potice vas bo navdušila z nadevom iz orehov, medu, rozin in čokolade, ki se nežno prepleta s sočnim in rahlim testom. Potratna potica, polna aromatičnih začimb, predstavlja sladki raj za ljubitelje pekovskih mojstrovin. Z vsakim rezom razkriva plasti sočnosti in harmonije okusov, kar jo naredi nepozabno doživetje za vse ljubitelje sladkih užitkov. Pripravite se na potovanje po razkošju okusov s to vrhunsko različico potice!

Sestavine za potratno potico

Biskvitno testo

  • 6 jajc
  • 12 žlic sladkorja
  • 3 vaniljevi sladkorji
  • 6 žlic ruma
  • 9 žlic vode
  • 11 žlic moke
  • 1 žlic kakava

Kvašeno testo

  • 1/2 kvasa
  • 35 dag moke
  • 5 dag masla
  • 1,5 dcl mleka
  • 1 jajce
  • naribana lupinica 1 limone
  • 1 žlica ruma
  • ščepec soli
  • 1 žlička sladkorja

Skutin nadev

  • 50 dag skute
  • 1 jajce
  • 1 mala kisla smetana
  • cimet ( po okusu)
  • naribana lupinica 1 limone
  • 6 žlic sladkorja

Orehov nadev

  • 40 dag orehov (lahko tudi lešnikov ali mandljev)
  • 6 žlic sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • šilce ruma
  • 250 ml mleka
  • 1 jajce
  • cimet (po okusu)

Postopek

Potebujemo tri biskvite, zato je potrebno zgoraj naštete sestavine razdeliti na tri dele. Na koncu bomo imeli dva svetla biskvita in enega temnega. Za temni biskvit uporabimo tri žlice moke, namesto četrte žlice moke pa dodamo eno žlico kakava.

Biskvitno testo

1V posodi umešamo jajca, sladkor in vaniljev sladkor. Stepamo od pet do 10 minut. Dodamo rum in vodo. Ko je vse skupaj dobro premešano, nežno umešamo še moko. Maso vlijemo v pomaščen pekač velikosti 28 cm.

2Pečemo v prej segreti pečici na 180 °C od 10 do 15 min. Biskvit mora biti zlato-rjave barve. Postopek ponovimo še dvakrat. Ko se biskvit ohlaja, se lotimo kvašenega dela.

Kvašeno testo

3Najprej naredimo kvasec: v manjšo posodo nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in moke ter malo mlačnega mleka. Premešamo in pustimo vzhajati. Med tem časom v večjo posodo stresemo moko. V sredini naredimo jamico. Po robu moke potresemo sol in limonino lupinico, v jamico pa ubijemo jajce, vlijemo toplo mleko, zmehčano maslo in vzhajan kvasec. Zamesimo gladko testo in ga pustimo, da vzhaja.

Nato se lotimo izdelave nadevov.

Skutin nadev

4Vse sestavine skupaj dobro premešamo.

Orehov nadev

5Orehe prelijemo z vročim mlekom in premešamo. Nato dodamo še ostale sestavine in premešamo.

In kako sestavimo potico? Po naslednjem vrstnem redu

  1. kvašeno testo
  2. 1/2 orehovega nadeva
  3. svetel biskvit
  4. 1/2 skutinega nadeva
  5. temen biskvit
  6. 1/2 skutinega nadeva
  7. svetel biskvit
  8. orehovega nadeva
  9. kvašeno testo

6Pekač, v katerem smo pekli biskvite, namastimo. Pričnemo s kvašenim testom, ki smo ga predhodno razvaljali. To testo mora zadostovati za dvakratno velikost pekača. Del testa položimo na dno, ostalo naj visi iz pekača in ga bomo uporabili čisto na vrhu.

7Sledi sestavljanje po zgoraj navedenem vrstnem redu. Ko zaključimo s kvašenim testom, ne pozabimo z zobotrebecem potice dobro preluknjati.

8Pečemo v prej ogreti pečici približno 30 min na 170 °C.

9Pečeno potico pustimo v pekaču, da se ohladi, nato jo zvrnemo na primerno podlago in jo potresemo s sladkorjem.

Ali ste vedeli?

Razkošna sestava: Potratna potica je znana po svoji razkošni sestavi, ki vključuje orehovo nadev s čokolado, medom in rozinami. Ta kombinacija bogatih okusov in tekstur ustvarja posebno doživetje za brbončice.

Inovativna različica tradicionalne potice: Potratna potica je inovativna variacija klasične potice, kjer se tradicionalni recepti nadgrajujejo z dodatki, ki vzbujajo razkošje. To je odličen primer, kako lahko ustvarjalnost in eksperimentiranje obogatita tradicionalno kulinariko.

Aromatične začimbe: Recept za potratno potico pogosto vključuje tudi različne aromatične začimbe, kot so cimet, vanilija, muškatni orešček ali ingver. Te začimbe dodajo globino in kompleksnost okusa ter ustvarjajo prijetno aromo.

Slovenska kulturna dedščina: Potica je pomemben del slovenske kulturne dediščine in tradicionalno se peče ob prazničnih in posebnih trenutkih. Potratna potica nadaljuje to tradicijo, obenem pa vnaša sodoben pridih v pripravo te priljubljene jedi.

Medeni okus: Dodatek medu v nadevu potratne potice prinaša sladkobo in poseben medeni okus. Poleg tega med prispeva k sočnosti in ohranja potico svežo.

Veščine priprave testa: Pri pripravi potratne potice so veščine v pripravi testa še posebej pomembne. Zmehčano in rahlo testo je ključno za dosego popolne teksture potice.

Obredno pecivo: Potica je bila tradicionalno povezana z verskimi in prazničnimi obredi v Sloveniji. Kot obredno pecivo je predstavljala nekaj posebnega in simbolizirala obilje in skupnost.

Družinske recepture: Vsaka družina ima lahko svojo različico potratne potice, ki se prenaša iz roda v rod. To ustvarja edinstvene recepture in pravilnike, ki postanejo del družinske tradicije.

Priljubljenost na prazničnih mizah: Potica, vključno s potratno različico, je pogosto prisotna na prazničnih mizah ob božiču, veliki noči ali drugih posebnih priložnostih, kar jo naredi še posebej priljubljeno v času praznikov.

Ponos in užitek: Priprava potratne potice zahteva potrpežljivost in ljubezen do peke. Ko končno postrežete potico, občutek ponosa in užitka, ko deležno izraženih pohval, je neprecenljiv.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite