Odlična ideja za malo drugačno predjed ali prigrizek, ki nam vzame sicer malo več časa, a je priprava precej enostavna, okus pa izjemen.
Sestavine
Testo
- 500 g moke
- 30 g kvasa
- 1 čajna žlička sladkorja
- 1 čajna žlička soli
- 230 ml mlačnega mleka
- 40 ml oljčnega olja
Nadev
- 500 g drobno mlete teletine
- 350 g čebule
- 50 g masla
- 1 očiščen in narezan feferon
- 1 žlica nasekljanega svežega peteršilja
- 2 jajci
- 1 žlička soli
Premaz
- 1 beljak
- 1 rumenjak
- 2 žlici mleka
Postopek
1Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Dodamo žličko sladkorja in polovico mlačnega mleka. Malo premešamo in pustimo 15 minut, da kvas vzhaja.
2Ko je kvas vzhajal, dodamo olje, preostalo mleko in sol in pričnemo mesiti testo. Najlažje nam bo, če uporabimo mešalnik z nastavkom za gnetenje. Če ga nimamo, stepamo s kuhalnico. Gnetemo toliko časa, da dobimo gladko, mehko in zračno testo, ki se ne sme lepiti na prste.
3Testo stresemo na pomokano desko, naredimo hlebček, ga pomokamo po vrhu, pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati eno uro, da naraste na dvojno količino.
4Jajci kuhamo 10 minut, oplaknemo s hladno vodo in olupimo. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Feferonu očistimo semena in ga narežemo na majhne koščke.
5V ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo čebulo. Dodamo feferon in mleto meso, med stalnim mešanjem pražimo toliko časa, da meso postane rjavo in drobljivo.
6Zmes stresemo v skledo in pustimo, da se malo ohladi. Ohlajeni dodamo še drobno narezana jajca in nasekljan peteršilj, posolimo in dobro premešamo.
7Pekač obložimo s peki papirjem in pečico segrejemo na 220°C. Delovno površino pomokamo in na njej razvaljamo vzhajano testo na slab centimeter debeline.
8Izdolbemo 25 krogov s premerom 10 cm. Robove namažemo z beljakom. Na vsak krog naložimo žlico nadeva, kroge prepognemo in dobro zatisnemo robove., pomagamo si z vilicami.
9Žepke naložimo na pekač, rumenjak razžvrkljamo z dvema žlicama mleka in z mešanico premažemo žepke. Pustimo jih vzhajati še 15 minut, nato jih pečemo 20 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Postrežemo vroče.