Zakaj shujševalne diete redijo?

Znam svetuje

Pogosto ljudje, ki hujšajo, pripovedujejo, da so se večkrat držali različnih diet in uspeli tudi shujšati, ampak so se po tem zredili še bolj. Poglavitni vzrok je očitno povezan z globokim občutkom prikrajšanosti. Ta vznikne v človeku, kadar mora stalno ali v času med dieto jesti manj, ko si prizadeva po navodilih nizkokaloričnih diet izgubiti na telesni teži. Tudi samo hujšanje traja, dokler ne izgubimo določenih kilogramov, kar je pogosto bistveno premalo, da bi dosegli normalno težo po definiciji svetovne zdravstvene organizacije, ki za to uporablja ITT (indeks telesne teže).

Sodobne statistike kažejo, da samo pet odstotkov ljudi, ki so hujšali po kateri od klasičnih diet, tudi ostane vitkih. Občutek odrekanja in lakote, ki spremlja nizkokalorične shujševalne diete pri določenem odstotku ljudi povzroči odstopanje od nadaljnjih prizadevanj po hujšanju. Tisti, ki z močno voljo vztrajajo do konca opredeljenega časa diete, zaradi občutkov odpovedovanja nadaljujejo, pogostokrat z enakim režimom prehranjevanja kot pred dieto, ali celo uživajo več hrane.

Če se ozremo okoli sebe, bomo opazili številne, ki redno zagrizeno štejejo kalorije, ostajajo pa večno okrogli ali še huje, sčasoma se še bolj redijo.


Človeški organizem nekateri poenostavljeno primerjajo s parnim strojem. Če vnos energije presega porabo, vsega ne pokurimo. Tako se odvečna energija shranjuje v telesu, predvsem v podkožju in človek se redi. Takšno razmišljanje je preživelo, čeprav pri njem vztraja še danes veliko tako imenovanih strokovnjakov za diete. Ne upoštevajo dejstva, da se človeško telo prilagaja.

Nagon za preživetje

Vsi, ki so se kdaj držali nizkokalorične diete, vedo, da so sprva običajno res shujšali za nekaj kilogramov, a je le nekaterim uspelo priti do normalne telesne teže. Problem je nastal, ko niso mogli trajno obdržati ciljne teže. Še huje, mnogi so se pozneje še dodatno zredili. Če posameznik zniža kalorični vnos hrane za 500 kalorij dnevno, bo njegov organizem, ki je bil vajen na višji kalorični vnos, občutil primanjkljaj in bo 500 kalorij nadomestil iz maščobnih zalog. Za toliko bo ta oseba tudi shujšala. Vendar bomo po določenem času opazili, da je isti človek nehal hujšati, čeprav se še vedno drži iste diete. V telesu se je namreč vzpostavilo novo ravnovesje med vnosom in porabo kalorij. Tako se nova teža ustali.

Če ta oseba nadaljuje z isto dieto in upa, da bo po kratki prekinitvi spet začela hujšati, bo samo še bolj razočarana. Opazila bo, da bo krivulja telesne teže naraščala. Čeprav še vedno uživa manj hrane, se paradoksalno redi. To si razlagamo z nagonom po preživetju.  Tu se v organizmu vključijo številni fizološki mehanizmi v boju za preživetje, kakor hitro zaznajo, da človeku grozi pomanjkanje.

Dolgotrajno zmanjšanje energijskega vnosa sili organizem, da se temu prilagodi in v skladu z nagonom po preživetju še zmanjša porabo. Zmanjša jo še nižje od novega vnosa kalorij, da nekaj sto kalorij prihrani in jih preusmeri v zaloge.

V tem stanju zmanjšane porabe številni posamezniki vedo, da se, če le malo prekršijo pravila diete, recimo med vikendom, naenkrat spet zredijo za dva do tri kilograme, ki so se jih trudoma znebili v nekaj tednih diete.


To je eden od razlogov, da svetujemo tistim, ki željo shujšati, naj nikoli ne preskočijo nobenega obroka, kot to zelo pogosto dela večina tistih, ki hočejo shujšati. Ko se odrečemo posameznemu obroku, to v organizmu dejansko sproži preplah in zaradi takšne prikrajšanosti se pri prvem naslednjem obroku del hrane spremeni v  čezmerno zalogo. Vmes je ta oseba zaradi hipoglikemije trpela lakoto.

Debelost pri ženskah je bolj trdovratna

Pogosto se pokaže, da je debelost pri ženskah trdovratnejša kot pri moških. To je povezano s hormoni in z drugačno fiziologijo.

Že dolgo je znano, da se v ženskem telesu, ko se redi, tako kot pri moškem povečuje obseg vsake maščobne celice, vendar pa se pri ženski hkrati povečuje tudi število teh celic (adipocitov). Najhuje pa je, da tako nastale maščobne celice ne izginejo nikoli več. Zmanjšamo lahko njihov obseg, ne moremo pa zmanjšati njihovega števila. Raziskave so pokazale, da začne ženski organizem, ko se v njem prebudi nagon po preživetju pri klasičnih dietah, proizvajati nove maščobne celice.

Še hujše od hipokaloričnih so ločevalne diete, saj imajo za posledico neuravnoteženo prehrano, pri kateri organizmu začne primanjkovati nekaterih nujno potrebnih hranil, kar lahko vodi v bolezen.

Izračunavanje kalorij je nesmiselno

Izračun kalorij nikoli ne upošteva, koliko maščob in ogljikovih hidratov dejansko vsrka tanko črevo. Na to zelo močno vpliva količina vlaknin pri posameznem obroku. Če z zelenjavo, s stročnicami in polnovrednim žitom zaužijemo veliko prehranskih vlaknin, to zelo zmanjša absorpcijo zgoščenih kalorij v maščobah in sladkorjih.

Način priprave hrane in kuhanja ter kombiniranja živil tudi močno vpliva na hitrost absorpcije zgoščenih kalorij, s tem pa na odziv trebušne slinavke z inzulinom, ki ima ključno vlogo pri naši presnovi in ustvarjanju maščobnih zalog.

Namesto vseh teh diet svetujemo zdrav življenjski slog, ki temelji na uravnoteženi prehrani, vsebuje sestavljene ogljikove hidrate, kvalitetne beljakovine, potrebne maščobne kisline, minerale, vitamine in vedno zadostno količino vlaknin. Sestavni del izgube kilogramov je tudi redna aerobna vadba v obliki nordijske hoje in telovadbe. Rezultat tega je postopno in trajno hujšanje vsaj en kilogram na teden.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite