Vitamin E varuje pred gubami

Morda vas zanima

- Oglas -

Vitamin E je ena najbolj učinkovitih snovi, ki organizem varujejo pred obolenji. Deluje antioksidativno, saj onemogoči škodljive proste radikale, agresivne kisikove spojine, ki napadajo celične membrane in pospešujejo staranje celic in s tem nastanek gub.
Vitamin E najdemo v rastlinskih maščobah, sončničnem, sojinem in oljčnem olju ter olju iz pšeničnih kalčkov. Veliko ga je tudi v orehih, mleku, žitnih kalčkih, rakcih in maslu. Priporočljiv dnevni vnos je 12 miligramov, za kar moramo zaužiti 20 gramov sončničnega olja ali 60 gramov mandljev ali 50 gramov lešnikov.

Vitamin E tudi upočasnjuje nastanek ateroskleroze, znižuje nivo holesterola v krvi, preprečuje lepljenje rdečih krvničk in pospešuje pretok krvi. Pomaga pri boleznih sklepov in pri revmi. Raziskave so pokazale tudi koristne učinke vitamina E pri poliartritisu, saj se je stanje bolnikov, ki so ga uživali, bistveno izboljšalo, potrebovali so manj sredstev za lajšanje bolečin. Nekateri znanstveniki trdijo, da vitamin E lahko upočasni tudi razvoj Alzheimerjeve bolezni in zmanjša nevarnost nastanka sive mrene, saj so tudi za to bolezen v veliki meri odgovorni prosti radikali.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad