S penino potiho ali na glas

Morda vas zanima

- Oglas -

Penina ali šampanjec je nepogrešljiv del decembrskega vzdušja in prav je, da si privoščimo dobro penino. Morda letos celo prvič držimo kozarec penine v rokah. Zmedeni? Pravil so sila preprosta in gredo tako.

Pri nazdravljanju velja, da nikoli ne trkamo s kozarci, polnimi penine, saj zvena stekla zaradi mehurčkov ne bomo slišali.

Kozarcev s penino ne dvigujemo visoko v zrak, ampak jih samo rahlo dvignemo in pogledamo drug drugega v oči.

Pri nazdravljanju kozarec s penino držimo za spodnji del peclja. Tako se na kozarcu ne bodo poznali prstni odtisi in se pijača ne bo ogrela.

Steklenico penine lahko odpremo potiho ali na glas. Na glas načeloma to znamo storiti vsi. Potihem pa gre tako: zamašek nežno in počasi vrtimo toliko časa, da spolzi iz vrata steklenice in nam pošlje komaj slišen pok ob izenačitvi tlakov.

Penino najpogosteje pijemo iz visokih in ozkih kozarcev z dolgim pecljem, saj prav v takšnih najlepše vidimo ples mehurčkov. Somelijeji pravijo, da iz visokih in ozkih kozarcev z dolgimi peclji pijemo le sveže in lažje penine. Zrelejša vina točimo v širše kozarce, kjer bolje začutimo bolj kompleksne vonjave.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -