S hrano nad glavobol

Morda vas zanima

- Oglas -

Glavobol je precej pogosta težava, pa ste vedeli, da jo lahko blažimo s pravilno prehrano. Prvo pravilo je, da moramo piti dovolj tekočine, najraje vode ali nesladkanih čajev, saj je prav dehidracija pogost vzrok glavobola. Nekatera živila vsebujejo substanco tiramin, ki jo povezujejo z nastankom glavobola. Nahaja se predvsem v staranih sirih, čokoladah, bananah in oreščkih. Če imate pogoste glavobole, se tem živilom izogibajte.

Hrana, ki pomaga pri lajšanju te tegobe:

  • Polnozrnate žitarice so dober zaveznik proti glavobolu, saj so bogate z vitamini B in minerali. Preprečujejo pa tudi hiter padec sladkorja v krvi, ki je pogost vzrok glavobola. Redno uživanje manjših obrokov je učinkovita preventiva.
  • Sveže ribe vsebujejo omega 3 maščobne kisline, cink in selen, ki pomagajo pri boju proti glavobolu. Predvsem tune vsebujejo tudi triptofan, aminokislino, ki je osnova za neposredni nastanek serotonina, hormona dobrega razpoloženja. Najdemo ga še v govedini, puranjem mesu, stročnicah in spirulini in ga uporabljamo tudi za zdravljenje migrene.
  • Zelenjava ne sme manjkati na našem jedilniku. Bogata je z minerali, vitamini in vsebuje veliko vode, kar preprečuje dehidracijo, ki je pogost vzrok glavobola.
  • Krompir je odličen vir kalija, vendar ga moramo uživati z olupkom vred, zato ga dobro operemo in spečemo v foliji. Mnogi strokovnjaki za prehrano trdijo, da je eden od vzrokov za glavobol pomanjkanje kalija, ki igra pomembno vlogo pri krčenju mišic in normalnemu delovanju celic.
  • Stročnice so prav tako bogate z vitamini skupine B,  minerali, vlakninami in ogljikovimi hidrati. Nasprotno pa imajo malo maščob. Stročnice lahko konkretno pomagajo v boju proti glavobolom, saj so temeljnega pomena za dobro počutje našega telesa. In če glava boli, dajmo prednost lažje prebavljivim stročnicam, predvsem grahu in leči.
Prejšnji članekKrvavice s kislim zeljem
Naslednji članekJuha iz rdeče pese
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi