Napotki za post

Znam svetuje

Zakaj se je dobro postiti in kdaj je za to najbolj primeren čas?

Post oziroma postenje je metoda za odpravljanje zdravstvenih težav in pripomoček za dvig razpoloženja. Prve, značilne koristi se kažejo že tretji dan odrekanja hrani.

Zaradi neprimerne prehrane in stresnega življenja se že zelo zgodaj začne oblaganje žil z odpadki. Pojavijo se kamenčki v mehurju, ledvicah, žolčniku, črevesju in med zobmi. Nalaga se pesek v sklepih ter maščoba v jetrih in okoli srca. Vse obloge ogrožajo zdravje in otežujejo življenje. S postenjem lahko te obloge odstranimo ali vsaj omilimo in zmanjšamo njihovo ponovno nastajanje.

Ker je povprečen človek z maščobami dobro preskrbljen, imamo med postenjem, kljub odrekanju hrani, dovolj energije. Telesne maščobe so namreč v takšni obliki, da jih organizem zlahka uporablja. Kako dolgo naj se postimo, je odvisno od tega, ali to počnemo prvič ali je to naša stalna praksa. Tri dni traja, da telo začne proces, ki ga želimo. Za začetnike je priporočljivo postenje od šest do štirinajst dni. Ko smo postenja vajeni, lahko proces podaljšamo na štiri tedne.

Najboljši čas, da telo “resetiramo”, je pomlad. Samo po sebi je to obdobje razcveta, prebujenja in novega zagona. Za bolj zdravo zimo s čim manj balasta pa je post primeren tudi jeseni. Najbolje se je začeti postiti, ko imamo dopust, saj lahko v začetku postanemo malce bolj čustveno občutljivi kot po navadi.

Pravi post je tisti, pri katerem se odpovemo vsem živilom. Vendar bodite vsaj pri prvem postu previdni. Prehod na post je lahko tekoč. Kar pomeni, da lahko uživamo zelenjavne juhe, sadne ali zelenjavne sokove in vodo. Sveži sokovi ne smejo biti pregosti in presladki, zato jih redčimo z vodo. Hidracija je zelo pomembna, saj z zadostno količino vode iz telesa odplaknemo vse, kar nas ovira, da živimo polno in zdravo življenje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite