Goveji zrezki v gobovi omaki

Znam svetuje

Okusni, mehki goveji zrezki v gobovi omaki vas bodo brez dvoma navduลกili. Pri govejih zrezkih je pomembno, da jih najprej na hitro popeฤemo na obeh straneh. Tako se zaprejo pore in ohrani soฤna notranjost.

Recept za goveje zrezke v gobovi omaki zdruลพuje veฤ okusov, ki se med seboj odliฤno dopolnjujejo:

  1. Goveji zrezki: Prispevajo bogat, mesnat okus z neลพno teksturo, ki se odliฤno ujema z gobovo omako.
  2. Jurฤki (gobe): Jurฤki imajo znaฤilen gobast okus, ki je obogaten z gobovo omako. So nekoliko oreลกฤkastega okusa in dodajo teksturo jedem.
  3. Oljฤno olje: Oljฤno olje prispeva saden in rahlo pikanten okus, ki pomaga pri praลพenju govejih zrezkov in ลกalotk.
  4. ล alotke in ฤesen: ล alotke in ฤesen dodajo rahlo sladkast in pikanten okus, ki obogati omako.
  5. Peterลกilj: Sveลพ peterลกilj prispeva osveลพujoฤ okus in dodatno aromo k jedi.
  6. Belo vino: Belo vino prinaลกa rahlo kislost in bogat okus v omako.
  7. Juลกna osnova: Juลกna osnova dopolnjuje okus omake s svojim bogatim okusom in tekoฤino.
  8. Gorฤica: Gorฤica doda ostrino in okrepi okus omake.
  9. Sladka smetana: Sladka smetana naredi omako kremasto in doda rahlo sladkast okus.

Veฤ je razlogov, zakaj je govedina z jurฤki tako dobra kombinacija:

  1. Okusna meso in neลพna tekstura govedine: Goveje meso ima moฤan, bogat okus in neลพno teksturo. Ta mesnati okus se lepo kombinira z okusom jurฤkov, kar ustvari uravnoteลพeno jed.
  2. Tekstura jurฤkov: Jurฤki imajo ฤvrsto teksturo, ki dodaja jedi hrustljavost in ลพveฤljivost. Ta tekstura se lepo kombinira z neลพno teksturo govedine.
  3. Aroma: Govedina in jurฤki oddajajo pri kuhanju aromatiฤne vonjave, ki poveฤajo uลพitek pri jedi.
  4. Raznolikost okusov: Jurฤki so nekoliko oreลกฤkastega okusa, kar dodaja raznolikost okusov jedi.

In kako doseฤi odliฤno jed?

  1. Pravilna priprava mesa: Preden zaฤnete kuhati, pustite meso, da doseลพe sobno temperaturo. To bo omogoฤilo enakomerno kuhanje. Pred kuhanjem ga lahko tudi rahlo natrite s soljo in poprom.
  2. ฤŒas kuhanja: Zrezke pecite na visoki temperaturi, da dobijo lepo zapeฤeno skorjo. Po pecanju jih odstranite iz ponve in pokrijte s folijo ter jih pustite poฤivati. Gobe kuhajte v isti ponvi, da absorbirajo okus po mesu in se zmehฤajo, vendar ne pretiravajte, da ne postanejo preveฤ vodene.
  3. Omaka: Pri pripravi omake dodajte malo belega vina za okus in globino. Dodajte tudi smetano za kremasto teksturo in bogat okus. Gorฤica bo omaki dala prijetno pikantnost.
  4. Zaฤimbe: Dodajte sveลพe zaฤimbe, kot je peterลกilj, za sveลพino in okus.
  5. Uravnoteลพenost: Pazite, da omaka ni pregosta ali preredka. ฤŒe je potrebno, jo lahko malo zgostite z dodatkom koruznega ลกkroba ali moke.
  6. Postrezite takoj: Ko je omaka pripravljena in zrezki poฤivali, vse skupaj postrezite takoj, da ohranite sveลพino in toploto.

Kakลกna je razlika med ลกalotkami in ฤebulo?

ล alotka in ฤebula sta dve razliฤni vrsti ฤebule, ki se uporabljata v kulinariki, vendar imata nekaj razlik:

  1. Oblika in velikost: ล alotke so obiฤajno manjลกe od obiฤajnih ฤebulic. So oblike ฤebule, vendar bolj podolgovate, bolj ovalne in manjลกe.
  2. Okus: ล alotke imajo neลพnejลกi in bolj kompleksen okus v primerjavi s ฤebulo. Njihov okus je blag, rahlo sladek in bolj subtilen. Zaradi tega so ลกalotke priljubljene v receptih, kjer ลพelimo okus ฤebule, vendar ne ลพelimo, da bi prevladal.
  3. Tekstura: ล alotke so bolj soฤne in imajo bolj neลพno teksturo v primerjavi s ฤebulo, ki je bolj trda.
  4. Uporaba: ล alotke so pogosto uporabljene v francoski kuhinji in v ลกtevilnih drugih kulinarฤnih tradicijah za pripravo omak, juh, solatnih prelivov in drugih jedi, kjer je pomemben neลพen okus. ฤŒebula se uporablja v ลกtevilnih razliฤnih kuhinjah in je bolj vsestranska.
  5. Lupljenje: ล alotke imajo tanjลกo lupino.

V mnogih receptih lahko uporabite tako ลกalotke kot ฤebulo, vendar se bodo okusi nekoliko razlikovali.

Sestavine za goveje zrezke v gobovi omaki

  • 4 goveji zrezki
  • 250 g jurฤkov
  • 1 dl oljฤnega olja
  • 3 ลกalotke
  • 2 stroka ฤesna
  • ลกopek peterลกilja
  • 1 dl belega vina
  • 0,5 l juลกne osnove
  • 1 ลพlica gorฤice
  • 2 dl sladke smetane
  • sol in poper

Postopek

1En dan prej goveje zrezke operemo, malo potolฤemo, poreลพemo robove, da se ne bodo zvijali, osuลกimo s papirnato brisaฤo in jih damo v manjลกo posodo, zalijemo z oljem, jih ลกe dobro obrnemo, pokrijemo in pustimo ฤez noฤ v hladilniku.

2Naslednji dan vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se segreje na sobno temperaturo. Zatem olje z zrezkovย odlijemo v veฤjo, vroฤo ponev in ga segrejemo. Zrezke malo posolimo in namaลพemo z gorฤico. Na vroฤem olju jih z obeh strani na hitro opeฤemo. Popeฤene zrezke vzamemo iz ponve in shranimo na toplem.

3ล alotke in ฤesen drobno nasekljamo. Na olje, na katerem smo pekli zrezke, damo sekljano ลกalotko, malo posolimo, popopramo in duลกimo, dokler ne povre vsa tekoฤina, ki jo spusti. Dodamo ลกe nasekljan ฤesen in peterลกilj in praลพimo samo toliko ฤasa, da ฤesen zadiลกi. S kuhalnico dobro postrgamo po dnu, da odlepimo vse karamelizirane koลกฤke, ki so nastali med praลพenjem.

4Nato damo zrezke nazaj v ponev, zalijemo z vinom in vroฤo juลกno osnovo, malo zmanjลกamo ogenj in pokrito duลกimo, dokler niso zrezki mehki, kar traja pribliลพno uro in pol. Po potrebi zalivamo z juลกno osnovo. Vmes jih veฤkrat obrnemo.

520 minut pred koncev v ponev dodamo oฤiลกฤene in narezane jurฤke, dobro premeลกamo in duลกimo 15 minut. Nato dodamo ลกe smetano, premeลกamo, kuhamo ลกe nekaj minut in takoj postreลพemo s priljubljeno prilogo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite