Orehovi krapki si krhki in okusni piลกkoti, primerni za boลพiฤna darila, vsekakor bodo nad njimi navduลกeni vsi ljubitelji orehov. Z njimi je malo veฤ dela, ampak vedno uspejo in nas nagradijo z odliฤnim okusom.
Na sploลกno je tradicija peke piลกkotov za boลพiฤ rezultat kombinacije verskih, kulturnih in druลพinskih vplivov ter je postala pomemben del prazniฤnih obiฤajev v mnogih druลพbah.
Boลพiฤ je krลกฤanski praznik, ki obeleลพuje rojstvo Jezusa Kristusa. Pecivo, kot so piลกkoti, je postalo del boลพiฤne tradicije, saj so ljudje ob praznovanju ลพeleli pripraviti posebne dobrote, s katerimi so obhajali praznik.
Boลพiฤ je povezan z zimskim obdobjem, in v mnogih kulturah so ljudje ob tej priloลพnosti pripravljali tople in sladke jedi, da bi se ogreli in uลพivali v prazniฤnem vzduลกju. Piลกkoti so postali priljubljena sladica, primerna za to priloลพnost.
Priprava piลกkotov za boลพiฤ je postala tudi priljubljena druลพinska dejavnost. Skupno ustvarjanje sladic lahko okrepi druลพinske vezi in ustvari prijetne spomine, kar je pomembno v ฤasu praznikov.
Piลกkoti se pogosto uporabljajo tudi za okraลกevanje boลพiฤnih dreves ali kot darila. Okraลกevanje piลกkotov je lahko ustvarjalna dejavnost, ki dodaja prazniฤni duh, medtem ko so doma peฤeni piลกkoti lepo osebno darilo.
Sestavine za orehove krapke
Testo
- 240 g moke
- 60 g sladkorja v prahu
- 60 g mletih orehov
- 120 g masla
- 1/2 zavitka pecilnega praลกka
- 1 jajce
- 1 vaniljev sladkor
Nadev
- 150 g mletih orehov
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 beljak
- 1 vaniljev sladkor
- pribliลพno 50 kosov polovic orehov
Postopek
1V veฤjo skledo presejemo moko skupaj s pecilnim praลกkom. Dodamo zmehฤano maslo, jajce, mlete orehe, sladkor v prahu in vaniljev sladkor.
2S hladnimi rokami na hitro zgnetemo krhko testo. Zavijemo ga v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.
3Pripravimo nadev. Mlete orehe, beljak in sladkor v prahu skupaj z vaniljevim sladkorjem zmeลกamo v enotno zmes. Beljaka ne stepamo.
4Peฤico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Ohlajeno testo na pomokani deski razvaljamo na pribliลพno 3 milimetre debelo ploลกฤo in z modelฤkom izreลพemo poljubne oblike.
5Ostanke testa seveda ponovno razvaljamo in hitro, da se testo ne segreje preveฤ oblikujemo nove piลกkote.
6Piลกkote postavimo na pladenj, ki smo ga obloลพili s peki papirjem. Na vsak kos nabrizgamo malo orehovega nadeva in vtisnemo polovico celega oreha.
7Peฤemo 12-15 minut, dokler se piลกkoti ne obarvajo zlato rumeno in zadiลกijo.
8Peฤene nekoliko ohladimo in prestavimo na kroลพnik, da se popolnoma shladijo. Shranimo jih v zaprti posodi, ฤe jih ne bomo prej pojedli, bodo ostali okusni do dveh tednov.