Orehovi krapki

Znam svetuje

Orehovi krapki si krhki in okusni piลกkoti, primerni za boลพiฤna darila, vsekakor bodo nad njimi navduลกeni vsi ljubitelji orehov. Z njimi je malo veฤ dela, ampak vedno uspejo in nas nagradijo z odliฤnim okusom.

Na sploลกno je tradicija peke piลกkotov za boลพiฤ rezultat kombinacije verskih, kulturnih in druลพinskih vplivov ter je postala pomemben del prazniฤnih obiฤajev v mnogih druลพbah.

Boลพiฤ je krลกฤanski praznik, ki obeleลพuje rojstvo Jezusa Kristusa. Pecivo, kot so piลกkoti, je postalo del boลพiฤne tradicije, saj so ljudje ob praznovanju ลพeleli pripraviti posebne dobrote, s katerimi so obhajali praznik.

Boลพiฤ je povezan z zimskim obdobjem, in v mnogih kulturah so ljudje ob tej priloลพnosti pripravljali tople in sladke jedi, da bi se ogreli in uลพivali v prazniฤnem vzduลกju. Piลกkoti so postali priljubljena sladica, primerna za to priloลพnost.

Priprava piลกkotov za boลพiฤ je postala tudi priljubljena druลพinska dejavnost. Skupno ustvarjanje sladic lahko okrepi druลพinske vezi in ustvari prijetne spomine, kar je pomembno v ฤasu praznikov.

Piลกkoti se pogosto uporabljajo tudi za okraลกevanje boลพiฤnih dreves ali kot darila. Okraลกevanje piลกkotov je lahko ustvarjalna dejavnost, ki dodaja prazniฤni duh, medtem ko so doma peฤeni piลกkoti lepo osebno darilo.

Sestavine za orehove krapke

Testo

  • 240 g moke
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 60 g mletih orehov
  • 120 g masla
  • 1/2 zavitka pecilnega praลกka
  • 1 jajce
  • 1 vaniljev sladkor

Nadev

  • 150 g mletih orehov
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 beljak
  • 1 vaniljev sladkor
  • pribliลพno 50 kosov polovic orehov

Postopek

1V veฤjo skledo presejemo moko skupaj s pecilnim praลกkom. Dodamo zmehฤano maslo, jajce, mlete orehe, sladkor v prahu in vaniljev sladkor.

2S hladnimi rokami na hitro zgnetemo krhko testo. Zavijemo ga v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.

3Pripravimo nadev. Mlete orehe, beljak in sladkor v prahu skupaj z vaniljevim sladkorjem zmeลกamo v enotno zmes. Beljaka ne stepamo.

4Peฤico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Ohlajeno testo na pomokani deski razvaljamo na pribliลพno 3 milimetre debelo ploลกฤo in z modelฤkom izreลพemo poljubne oblike.

5Ostanke testa seveda ponovno razvaljamo in hitro, da se testo ne segreje preveฤ oblikujemo nove piลกkote.

6Piลกkote postavimo na pladenj, ki smo ga obloลพili s peki papirjem. Na vsak kos nabrizgamo malo orehovega nadeva in vtisnemo polovico celega oreha.

7Peฤemo 12-15 minut, dokler se piลกkoti ne obarvajo zlato rumeno in zadiลกijo.

8Peฤene nekoliko ohladimo in prestavimo na kroลพnik, da se popolnoma shladijo. Shranimo jih v zaprti posodi, ฤe jih ne bomo prej pojedli, bodo ostali okusni do dveh tednov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite