Medeno pistacijev baklavin Cheesecake zdruลพuje bogate okuse tradicionalne baklave s kremastim uลพitkom cheescaka. ฤudovita fuzija, ki bo z vsakim griลพljajem poteลกila vaลกo ลพeljo po sladkem.
Zakaj vam bo ta recept vลกeฤ?
Ta sladica je popolna meลกanica oreลกฤkov, sladkih in kremastih okusov. Hrustljava plast oreลกฤkov v kombinaciji z gladkim nadevom iz sira ustvari edinstveno izkuลกnjo okusa, ki se ji ni mogoฤe upreti. Poleg tega pridih medu in roลพne vodice tej dekadentni poslastici doda pridih elegance.
Sestavine za medeno pistacijev baklavin Cheesecake
Za osnovo
- 6 listov listnatega testa
- 200 g stopljenega masla
- 125 g praลพenih orehov
- 125 g praลพenih mandljev
- 1 ลพliฤka cimeta
- ลกฤepec soli
- 2 ลพlici stpljenega masla
Za nadev
- 500 g kremnega sira sobne temperature
- 250 g sladkorja
- ลกฤepec soli
- 2 ลพliฤki vaniljeve ekstrakt
- 1 ลพlica limonine lupinice
- 1 ลพlica limoninega soka
- 1 ลพlica ลกkroba
- 3 velika jajca sobne temperature
- 250 g grลกkega jogurta ali kisle smetane
Za preliv
- 125 g nesoljenih grobo seseklanih pistacij
- 250 ml tekoฤega medu
- 1 ลพlica limoninega soka
- en ลกpric roลพne vodice
Za okras
- ลกe veฤ medu
Postopek
1Ogrejemo peฤico na 180ยฐC. Pripravite 20 – 26 cm pekaฤ za torto in na dno postavimo papir za peko.
2S stopljenim maslom premaลพemo vsak list testa in ga poloลพimo v model. Odreลพemo odveฤne robove in ga peฤemo 12 minut, dokler ne porjavijo.
3V meลกalniku grobo zmeljemo orehe, mandlje, cimet in sol. Dodamo 2 ลพlici masla in premeลกamo. Razporedite po peฤenem testu.
4Do gladkega zmeลกamo kremni sir, sladkor, sol, vanilijo, limonino lupinico in sok ter koruzni ลกkrob. Posamiฤno vmeลกamo ลกe jajca nazadnje pa ลกe grลกki jogurt ali kislo smetano. Prelijemo ฤez meลกanico orehov in zgladimo vrh.
5Na srednji reลกetki peฤemo okoli 45 minut, tako, da je ravno porjavel. Ugasnite peฤico in pustite torto notri ลกe 50 minut, popolnoma ohladite, nato prelijte z medom, pomeลกanim z limoninim sokom in roลพno vodico, ter potresite s sesekljanimi pistacijami.
Shranjevanje
Morebitne ostanke sirove torte shranite v hladilniku, pokrite s plastiฤno folijo ali v nepreduลกni posodi. Sveลพa ostane do 3-4 dni.
Nasveti za recept
- Da zagotovite gladek in kremast nadev, naj bo kremni sir sobne temperature.
- Ko zlagate kupaj listnato testo, delajte hitro, da se ne izsuลกi.
- Za bogatejลกi okus lahko v plasti oreลกฤkov uporabite meลกanico razliฤnih oreลกฤkov.
Prepustite se razkoลกni kombinaciji baklave in sirove torte. Osupljiva sladica, bo navduลกila vaลกe goste in zadovoljila vaลกe sladkosnede!โ
ฤe vas zanima…
Baklava
Zaฤetki baklave segajo v antiko. Pribliลพno v osmem stoletju pr. n. ลกt. so ljudje v Asirskem imperiju, ki se je razลกiril po delih danaลกnjega Iraka, Irana, Kuvajta, Sirije in Turฤije, razporedili nekvaลกene kruhke v plasteh, vmes pa z nasekljanimi oreลกฤki, da bi jih uลพivali ob posebnih dogodkih. Stoletja kasneje je bila starogrลกka in rimska ยปposteljicaยซ (latinska beseda placenta izhaja iz grลกke besede plakous ali ยปsirna pogaฤaยซ,) jed, sestavljena iz ลกtevilnih plasti testa, polnjenih s sirom in medom ter zaฤinimo z lovorjem. Vendar pa so najzgodnejลกe razliฤice baklave, kot jo poznamo danes, nastale pred pribliลพno 500 leti, v ฤasu Otomanskega cesarstva.
ยปNajzgodnejลกa omemba baklave je v pesmi mistika Kaygusuza Abdala, ki je ลพivel v prvi polovici 15. stoletja,ยซ piลกe Mary Isin, otomanska zgodovinarka hrane, v svoji knjigi Sherbet and Spice: The Complete Story of Turkish sweets and desserts.
Zgodovinsko gledano so poslastico hranili za prazniฤne priloลพnosti zaradi spretnosti, potrebne za njeno pripravo, pa tudi zaradi visoke cene kljuฤnih sestavin, kot so med, sladkor in oreลกฤki. V otomanskih ฤasih je bila baklava “skoraj sveti” del ramazana, pojasnjuje Isin. Zaฤetek leta 1520, v tem svetem mesecu, jo je otomanski sultan znano podaril v ogromnih koliฤinah svojim najelitnejลกim vojakom, janiฤarjem, v tako imenovani procesiji baklave. ยปNa stotine pladnjev baklave, enega na vsakih deset janiฤarjev, so spekli v kuhinjah palaฤe, jih zavezali v krpe, da so jih zaลกฤitili pred prahom, in razporedili na drugem sodiลกฤu,ยซ piลกe Isin. “Dokler janiฤarski korpus ni bil likvidiran leta 1826, en mesec in pol po procesiji baklave, je ta dogodek ostal priljubljen letni spektakel.” Otomanski kristjani so pekli baklavo za postni ฤas, pri ฤemer so nekateri uporabili do 40 plasti filo testa, ki so predstavljali 40 dni posta, drugi pa so uporabili 33 plasti, ki so predstavljali 33 let Kristusovega ลพivljenja. Judje po cesarstvu so baklavo zaฤeli streฤi tudi ob praznikih Roลก Haลกana in Purim. ฤe vas o baklavi zanima ลกe veฤ, si lahko preberete v tem ฤlanku.
Cheesecake
Cheesecakes so peฤene kreme โ razmeroma preprosto razmerje mehkega sira, jajc, sladkorja in nekaj arom โ obiฤajno na osnovi piลกkotov ali peciva. Obstajajo ลกtiri osnovne vrste sira, sorta in celo blagovna znamka sira, ki vpliva na teksturo in okus: skuta, kot je kmeฤka, lonฤena ali skuta; ricotta (italijanska torta s sirom); quark (nemลกko sirov kolaฤ); in kremni sir (New York cheesecake). Poleg tega obstaja razliฤica, podobna nepeฤenemu ลกifonu (francoski cheesecake).
Stari Grki so v petem stoletju pr. n. ลกt. pripravljali najzgodnejลกe znane rudimentarne sirove kolaฤe (plakous, kar pomeni “ploลกฤata masa”), sestavljene iz polpet iz sveลพega sira, gladko pretlaฤenega z moko in medom ter peฤenega na lonฤeni reลกetki. V poznosrednjeveลกki Evropi se je sirova torta ponovno pojavila v obliki torte z osnovo za pecivo. Prva angleลกka kuharska knjiga The Forme of Cury (okoli 1390), ki je sestavljena iz zbirke srednjeveลกkih angleลกkih receptov, ki so jih sestavili kuharji kralja Riharda II., je vkljuฤevala dve sirni tarti: ยปSambocadeยซ, ki je vsebovala skuto, jajฤne beljake, roลพno vodo, in bezgovih cvetov ter ยปTart de Bryยซ (beseda bry je izpeljana iz stare Normanije za ยปzdrobljenยซ in se nanaลกa na metodo priprave sira), narejena iz ruayna (polmehkega jesenskega kravjega sira), jajฤnih rumenjakov, in mletega ingverja. V naslednjih petih stoletjih je skoraj vsaka naslednja angleลกka kuharska knjiga vsebovala vsaj en recept za torto s sirom.
Glede na dolgotrajno angleลกko ljubezen do torte s sirom ni presenetljivo, da jih najdemo v ameriลกkih kolonijah. Do leta 1730 se je Philadelphia ponaลกala s taverno “Cheesecake House”. Ponujala je tri sirove torte in peฤen “skutin puding”, slednji je bil sirov kolaฤ brez skorje. Vse so bile aromatizirane z roลพno vodico, zaฤimbami in ribezom ter peฤeno v skorjicah. V 19. stoletju sta subtilnejลกa limona in/ali vanilija nadomestila roลพno vodico in zaฤimbe kot prevladujoฤo aromo sirove torte. Osnova ลกtevilnih ameriลกkih sirovih tort se je v tridesetih letih 20. stoletja dramatiฤno spremenila. Iz skute v veliko bolj kremasto in bogatejลกo poslastico – zaradi kremnega sira.



