Ribezov sirup

Znam svetuje

Ribezov sirup lahko pripravimo na dva naฤina – s kuhanjem in brez kuhanja. ฤŒe sadja ne kuhamo, ohranimo vse vitamine, ki jih je v rdeฤem ribezu polno. Je pa takลกen sirup manj obstojen in se nam bo prej pokvaril. S kuhanjem bomo naredili sirup, ki traja dlje ฤasa, je pa na poti izgubil nekaj nekatere koristne sestavine, kot je vitamin C.

Rdeฤi ribez (Ribes rubrum L.) vsebuje:

  1. Vitamine: Bogat je z vitaminom C, ki ima antioksidativne lastnosti in pomaga pri ohranjanju zdravega imunskega sistema. Prav tako vsebuje vitamine A, E, K in skupino vitaminov B.
  2. Minerale: Rdeฤi ribez vsebuje minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, ลพelezo in mangan.
  3. Antioksidante: Rdeฤi ribez je bogat z antioksidanti, kot so flavonoidi, antocianini in polifenoli, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom in zmanjลกujejo oksidativni stres v telesu.
  4. Prehranske vlaknine: Vsebuje tudi vlaknine, ki so pomembne za prebavo in pomagajo vzdrลพevati zdrav prebavni sistem.
  5. Sladkorje: Rdeฤi ribez vsebuje naravne sladkorje, ki prispevajo k sladkemu okusu.

Ne preseneฤa, da je sirup iz rdeฤega ribeza med najbolj priljubljenimi sirupi, kar jih daje narava. Imamo ga radi iz veฤ razlogov:

  1. Okus: Rdeฤi ribez ima osveลพilno kiselkast okus, ki je hkrati nekoliko sladek. Ta kombinacija okusov je prijetna in osveลพujoฤa, kar nam ugaja.
  2. Aroma: Poleg okusa ima rdeฤi ribez tudi intenzivno aromo, ki je prepoznavna in privlaฤna. Njegova diลกeฤa nota oplemeniti jedi in pijaฤe.
  3. Hranilna vrednost: Rdeฤi ribez je bogat z vitamini, minerali in antioksidanti, ki pomagajo krepiti imunski sistem in ohraniti zdravje.
  4. Uporabnost v kuhinji: Rdeฤi ribez je priljubljen v kulinariki zaradi svoje univerzalne uporabe. Uporablja se v razliฤnih sladicah, omakah, marmeladah, sokovih, smoothijih in tudi kot okras na tortah in sladicah. Prav tako se dobro poda k mesnim jedem, solatam in sirom.

Sestavine za ribezov sirup

  • 2 kg ribeza
  • 2 l vode
  • 50 g citronke
  • 1,5 kg sladkorja

Priprava za manj obstojen ribezov sirup

1Prekuhamo vodo in jo ohladimo.

2Ribez operemo, mu odstranimo peclje in ga nad posodo dobro zmeฤkamo. Pomagamo si s pasirko za pire krompir. Dodamo citronko in prelijemo z ohlajeno vodo. Pustimo poฤivati 24 ur, da se zmes neha peniti.

3Naslednji dan tekoฤino precedimo skozi fino cedilko, prekrito z gazo, da odstranimo peฤke in koลพico. Dodamo sladkor in meลกamo toliko ฤasa, da se sladkor raztopi. Dobljeni sirup prelijemo v ฤiste steklenice in shranimo, najbolje v hladilniku.

4Ker ga nismo kuhali, nam lahko zavre. ฤŒe ลพelimo sirup shraniti za daljลกe obdobje, ga shranimo v hladilniku.

ฤŒe pa ลพelimo sirup, ki bo obstojen dlje ฤasa, je prvi del postopka enak, nakar mu dodamo sladkor.

Priprava za bolj obstojen ribezov sirup

1Prekuhamo vodo in jo ohladimo.

2Ribez operemo, odstranimo peclje in ga nad posodo dobro zmeฤkamo. Pomagamo si s pasirko za pire krompir. Dodamo citronko in prelijemo z ohlajeno vodo. Pustimo poฤivati 24 ur, da se zmes neha peniti.

3V precejen sok dodamo sladkor in meลกanico pristavimo na ogenj. Med neprestanim meลกanjem poฤasi segrevamo, vendar nam ne sme zavreti. Tako bomo ohranili veฤino vitaminov. Ko se zaฤne peniti, kar bo pribliลพno pri 80 stopinjah Celzija, sirup prelijemo v sterilizirane steklenice in jih dobro zapremo.

4Pokrijemo jih z brisaฤo in pustimo, da se poฤasi ohladijo. Hranimo v temnem, hladnem prostoru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite