Ribezov sirup lahko pripravimo na dva naฤina – s kuhanjem in brez kuhanja. ฤe sadja ne kuhamo, ohranimo vse vitamine, ki jih je v rdeฤem ribezu polno. Je pa takลกen sirup manj obstojen in se nam bo prej pokvaril. S kuhanjem bomo naredili sirup, ki traja dlje ฤasa, je pa na poti izgubil nekaj nekatere koristne sestavine, kot je vitamin C.
Rdeฤi ribez (Ribes rubrum L.) vsebuje:
- Vitamine: Bogat je z vitaminom C, ki ima antioksidativne lastnosti in pomaga pri ohranjanju zdravega imunskega sistema. Prav tako vsebuje vitamine A, E, K in skupino vitaminov B.
- Minerale: Rdeฤi ribez vsebuje minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, ลพelezo in mangan.
- Antioksidante: Rdeฤi ribez je bogat z antioksidanti, kot so flavonoidi, antocianini in polifenoli, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom in zmanjลกujejo oksidativni stres v telesu.
- Prehranske vlaknine: Vsebuje tudi vlaknine, ki so pomembne za prebavo in pomagajo vzdrลพevati zdrav prebavni sistem.
- Sladkorje: Rdeฤi ribez vsebuje naravne sladkorje, ki prispevajo k sladkemu okusu.
Ne preseneฤa, da je sirup iz rdeฤega ribeza med najbolj priljubljenimi sirupi, kar jih daje narava. Imamo ga radi iz veฤ razlogov:
- Okus: Rdeฤi ribez ima osveลพilno kiselkast okus, ki je hkrati nekoliko sladek. Ta kombinacija okusov je prijetna in osveลพujoฤa, kar nam ugaja.
- Aroma: Poleg okusa ima rdeฤi ribez tudi intenzivno aromo, ki je prepoznavna in privlaฤna. Njegova diลกeฤa nota oplemeniti jedi in pijaฤe.
- Hranilna vrednost: Rdeฤi ribez je bogat z vitamini, minerali in antioksidanti, ki pomagajo krepiti imunski sistem in ohraniti zdravje.
- Uporabnost v kuhinji: Rdeฤi ribez je priljubljen v kulinariki zaradi svoje univerzalne uporabe. Uporablja se v razliฤnih sladicah, omakah, marmeladah, sokovih, smoothijih in tudi kot okras na tortah in sladicah. Prav tako se dobro poda k mesnim jedem, solatam in sirom.
Sestavine za ribezov sirup
- 2 kg ribeza
- 2 l vode
- 50 g citronke
- 1,5 kg sladkorja
Priprava za manj obstojen ribezov sirup
1Prekuhamo vodo in jo ohladimo.
2Ribez operemo, mu odstranimo peclje in ga nad posodo dobro zmeฤkamo. Pomagamo si s pasirko za pire krompir. Dodamo citronko in prelijemo z ohlajeno vodo. Pustimo poฤivati 24 ur, da se zmes neha peniti.
3Naslednji dan tekoฤino precedimo skozi fino cedilko, prekrito z gazo, da odstranimo peฤke in koลพico. Dodamo sladkor in meลกamo toliko ฤasa, da se sladkor raztopi. Dobljeni sirup prelijemo v ฤiste steklenice in shranimo, najbolje v hladilniku.
4Ker ga nismo kuhali, nam lahko zavre. ฤe ลพelimo sirup shraniti za daljลกe obdobje, ga shranimo v hladilniku.
ฤe pa ลพelimo sirup, ki bo obstojen dlje ฤasa, je prvi del postopka enak, nakar mu dodamo sladkor.
Priprava za bolj obstojen ribezov sirup
1Prekuhamo vodo in jo ohladimo.
2Ribez operemo, odstranimo peclje in ga nad posodo dobro zmeฤkamo. Pomagamo si s pasirko za pire krompir. Dodamo citronko in prelijemo z ohlajeno vodo. Pustimo poฤivati 24 ur, da se zmes neha peniti.
3V precejen sok dodamo sladkor in meลกanico pristavimo na ogenj. Med neprestanim meลกanjem poฤasi segrevamo, vendar nam ne sme zavreti. Tako bomo ohranili veฤino vitaminov. Ko se zaฤne peniti, kar bo pribliลพno pri 80 stopinjah Celzija, sirup prelijemo v sterilizirane steklenice in jih dobro zapremo.
4Pokrijemo jih z brisaฤo in pustimo, da se poฤasi ohladijo. Hranimo v temnem, hladnem prostoru.