Pasta cacio e pepe je jed, znaฤilna za rimsko kuhinjo (cucina romana). Za to okusno omako potrebujemo samo dve sestavini โ trd ovฤji sir (pecorino romano) in poper. Pomembno je, da uporabimo poper v zrnju in ga tik pred uporabo zmeljemo. Po tradicionalnem receptu poper zmeljejo v terilniku.
Skrivnost dobre paste cacio e pepe je v vodi, v kateri so se kuhale testenine. ล krob, ki se med kuhanjem sprosti v vodo, bo skupaj z beljakovinami iz sira poskrbel za kremasto omako.
Sestavine
- 200 g ลกpagetov
- 100 g trdega ovฤjega sira โ pecorino romano
- poper v zrnju
- sol
Postopek
1V veฤji posodi zavremo vodo, jo solimo in vanjo damo testenine. Sir naribamo โ vedno uporabljamo sir v kosu in ga sproti naribamo sami.
2Poper v zrnju zmeljemo v terilniku ali mlinฤku za poper. Ponev segrejemo in poper na nizkem ognju praลพimo pribliลพno eno minuto. Nato dodamo zajemalko vode, v kateri se kuhajo testenine in premeลกamo.
3Testenine kuhamo 2 minuti manj, kot piลกe na embalaลพi. Kuhane odcedimo (vodo prihranimo, saj jo bomo uporabili za nadaljnje kuhanje testenin in pripravo omake) in damo v ponev k popru. Premeลกamo, dodamo 2 zajemalki vode in testenine skuhamo do konca (obvezno morajo biti al dente). Po potrebi dodajamo vodo in veฤkrat premeลกamo s kuhinjsko pinceto.
4Omako naredimo tik, preden so testenine kuhane, saj se nam bo drugaฤe ohladila in znova strdila. V posodico damo nariban sir, mu dodamo pol zajemalke vode in z roฤno metlico premeลกamo. Med meลกanjem postopoma dodajamo malo vode, da se sir stopi in dobimo kremasto omako brez grudic.
5Ponev odstavimo z ognja in testeninam prilijemo omako. Omako prilivamo poฤasi in s kuhinjsko pinceto testenine stalno meลกamo. Po potrebi dodamo ลกe malo vode, da bodo testenine res kremaste, potresemo s ลกe malo sira in postreลพemo.