Rižota z jurčki je prava kraljica jesenskih jedi in ena najbolj priljubljenih rižot v Sloveniji. Kremasta, polnega okusa in pripravljena iz svežih jurčkov, prinaša na mizo toplino gozda in razkošje prave italijanske kuhinje.
Skrivnost najboljše rižote iz jurčkov alla Sanc se skriva v kakovostnem rižu Carnaroli, sveže naribanem parmezanu Reggiano in nežni kombinaciji masla ter olivnega olja, ki poskrbita za popolno teksturo. Čeprav je priprava enostavna, vas bo okus očaral kot v najboljši restavraciji.
Preizkusite ta recept in odkrijte, zakaj je jurčkova rižota nepogrešljiv recept vsake jeseni.
Sestavine za rižoto z jurčki alla Sanc
- 120 oz. 140 g riža Carnaroli
- 270 g svežih jurčkov
- manjša čebula
- 4 dl jušne osnove
- 1 dl belega suhega vina
- 1 strok česna
- 30 g masla
- olivno olje
- sol
- sveže mlet poper za dekoracijo in ”mantecaturo”
- peteršilj
- sveže nariban parmezan Reggiano
Postopek
1Jurčke očistite – dva narežite na tanke rezine (0,5 cm), ostale na kocke (1 × 1 cm).
2V ponev vlijte 30 g oljčnega olja in dodajte 30 g masla. Olupite strok česna, ga zmečkajte in položite v ponev.
3Ponev rahlo nagnite, da se česen prepoji z maslom. Ko porumeni, ga odstranite.
4Dodajte drobno sesekljano čebulo in jo prepražite, da rahlo potemni.
5V ponev stresite na kocke narezane jurčke, jih rahlo popečite, nato dodajte riž in mešajte, dokler ne postekleni.
6Prilijte belo vino in mešajte, da povsem izhlapi.
7Zalijte z jušno osnovo (2,5 dl na 100 g riža). Ko zavre, zmanjšajte ogenj, premešajte in pokrijte. Kuhajte 10–13 minut.
8Medtem v drugi ponvi segrejte malo olivnega olja, na močnem ognju popecite rezine jurčkov, jih posolite in popoprajte. Naj rahlo karamelizirajo, a ostanejo čvrsti.
9Rižoto odkrijte, po potrebi začinite, vmešajte malo masla, 40 g parmezana in popečene rezine jurčkov. Pokrijte za 5 minut, nato servirajte, okrasite s peteršiljem in rezino jurčka.
Nekaj nasvetov
- Rižota ne sme biti kompaktna, kar pomeni, da ko jo serviramo v krožnik, se zlije in ne ostane na kupu.
- Rižoto se servira z zajemalko in ne s kuhalnico.
- Če je sezona bogata z jurčki, lahko kakšnega “žrtvujemo” za rezanje na kocke, v nasprotnem primeru pa lahko uporabimo tudi posušene jurčke. 5 ali 6 kosov namočimo v 1 dl tople jušne osnove za okoli 10 minut, nato jih narežemo na manjše koščke. In ko izhlapi vino, dodamo tako vodo kakor narezane jurcke. To količino tekočine odštejemo od skupne. Suhi jurčki so zelo aromatični, zato jih lahko uporabimo tudi takrat, kadar hočemo imeti res poudarjen okus jurčkov.
- Česen, ki smo ga pobrali iz olja/masla, lahko narežemo in vrnemo v rižoto, preden dodamo tekočino. Vino, ki dodajamo, je vino, ki serviramo ob obroku. Zelo primeren je savignon, saj gre za aromatično vino.