Neลพna panna cotta kot sladica za vse ljubitelje karamele.
Sestavine
- 500 ml sladke smetane
- 4 listiฤi ลพelatine
- 70 g sladkorja
Postopek
1Listiฤe ลพelatine za 10 minut namoฤimo v mrzlo vodo. Sladkor stresemo v kozico z dnom proti prijemanju in ga enakomerno razporedimo.
2Sladkor topimo toliko ฤasa, da dobimo lepo karamelno barvo. Sladkorja med topljenjem ne meลกamo s kuhalnico, ampak kozico samo na rahlo stresamo.
3Prilijemo sladko smetano, ki jo segrejemo na sobno temperaturo. Zaradi temperaturne razlike se bo karamela strdila, vendar se bo ob segrevanju smetane ponovno stopila. Smetano kuhamo do vretja in vmes meลกamo, da se karamela odlepi od dna posode in enakomerno stopi.
4Vmeลกamo odcejene listiฤe ลพelatine in zmes prelijemo v poljubne skodelice. Na pultu jo ohladimo, nato prestavimo v hladilnik in pustimo, da se strdi. V hladilniku jo pustimo vsaj 4 ure ali ลกe bolje ฤez noฤ. Okrasimo jo s poljubnim sadjem ali prelijemo s karamelnim prelivom.