Hruškova pita

Morda vas zanima

Hruške, orehi in sladka smetana so tri glavne sestavine te lepe, predvsem pa dobre hruškove pite.

Sestavine

Testo

  • 1 jajce
  • 3 dcl smetane za kuhanje
  • 200 g moke
  • 150 g masla
  • ščepec soli

Nadev

  • 3 večje zrele hrušk
  • sok ene limone
  • 1 žlica sladkorja
  • 2 jajci
  • 3 žlice sladkorja
  • 200 g mletih orehov
  • 200 ml smetane za stepanje

Postopek

1Moko presejemo na delovno površino, na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce, na obod pa narežemo zmehčano maslo. Malo posolimo in s hladnimi rokami na hitro zgnetemo testo. Če je presuho, dodamo nekaj žlic mrzle vode.

2Pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija. Vzamemo okrogel pekač premera 27 cm, ga z maslom dobro namastimo in nanj položimo ter lepo razporedimo 3/4 testa. Z vilicami ga nekajkrat preluknjamo. Pečemo 10 minut.

3Hruške olupimo, razpolovimo, očistimo peščišče in jih nekoliko zarežemo po vrhu. V limoninem soku raztopimo sladkor in z njim takoj polijemo hruške, da nam ne porjavijo.

4Dve jajci s tremi žlicami sladkorja penasto umešamo. Mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Dodamo sladko smetano in mlete orehe in dobro premešamo.

5Obod pekača namastimo z maslom in iz preostalega testa naredimo približno 2 cm visok rob. Po pečeni osnovi razporedimo hruškove polovice in prelijemo s pripravljenim nadevom. Damo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj Celzija in pečemo 35-40 minut oziroma toliko časa, da preliv ni več moker. Preden to res odlično sladico postrežemo, jo malo ohladimo.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -