Figova pita z ribanim testom

Znam svetuje

Pita iz fig je krhka poslastica finega okusa.

Sestavine

Testo

  • 250 g gladke moke
  • ลกฤepec soli
  • 2 veฤji ลพlici sladkorja
  • 170 g masla
  • 2-3 ลพlice hladne vode

Nadev

  • 20 veฤjih fig
  • 40 g belega sladkorja
  • 40 g rjavega sladkorja
  • 50 g meda
  • listki mete

Postopek

1Moko presejemo, dodamo sol in sladkor ter hladno maslo, ki ga prej nareลพemo na manjลกe koลกฤke. Mesimo s prsti, da se sestavine poveลพejo. Testo se bo pod prsti ลกe vedno drobilo.

2Dodamo vodo in zamesimo gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v ลพivilsko folijo in damo v hladilnik za vsaj 30 minut.

3Peฤico segrejemo na 175 stopinj Celzija. na pekaฤ damo peki papir. Polovico testa naribamo po vrhu pekaฤa ter ga s prsti pritisnemo in poskrbimo, da v testeni podlagi ni luknjic.

4Fige prereลพemo na ฤetrtine in jih eno zraven druge zloลพimo po testu. Enakomerno jih potresite z malo sladkorja in medom. Po vrhu potresite s sesekljanimi listiฤi mete.

5ฤŒez naribamo drugo polovico testa in pekaฤ potisnemo v segreto peฤico. Peฤemo pribliลพno 50 minut, dokler testo ne postane zlato-rjave barve. ฤŒe se prehitro barva rjavo, pito pokrijemo z alu folijo in peฤemo naprej.

6Testo pa lahko tudi razvaljamo in nareลพemo na trakove, ki jih kriลพno poloลพimo ฤez pito. To je tisti klasiฤni vzorec, ki ga obiฤajno vidimo, a vam bo vลกeฤ tudi naลก predlog z ribanjem testa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite