Pita iz fig je krhka poslastica finega okusa.
Sestavine
Testo
- 250 g gladke moke
- ลกฤepec soli
- 2 veฤji ลพlici sladkorja
- 170 g masla
- 2-3 ลพlice hladne vode
Nadev
- 20 veฤjih fig
- 40 g belega sladkorja
- 40 g rjavega sladkorja
- 50 g meda
- listki mete
Postopek
1Moko presejemo, dodamo sol in sladkor ter hladno maslo, ki ga prej nareลพemo na manjลกe koลกฤke. Mesimo s prsti, da se sestavine poveลพejo. Testo se bo pod prsti ลกe vedno drobilo.
2Dodamo vodo in zamesimo gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v ลพivilsko folijo in damo v hladilnik za vsaj 30 minut.
3Peฤico segrejemo na 175 stopinj Celzija. na pekaฤ damo peki papir. Polovico testa naribamo po vrhu pekaฤa ter ga s prsti pritisnemo in poskrbimo, da v testeni podlagi ni luknjic.
4Fige prereลพemo na ฤetrtine in jih eno zraven druge zloลพimo po testu. Enakomerno jih potresite z malo sladkorja in medom. Po vrhu potresite s sesekljanimi listiฤi mete.
5ฤez naribamo drugo polovico testa in pekaฤ potisnemo v segreto peฤico. Peฤemo pribliลพno 50 minut, dokler testo ne postane zlato-rjave barve. ฤe se prehitro barva rjavo, pito pokrijemo z alu folijo in peฤemo naprej.
6Testo pa lahko tudi razvaljamo in nareลพemo na trakove, ki jih kriลพno poloลพimo ฤez pito. To je tisti klasiฤni vzorec, ki ga obiฤajno vidimo, a vam bo vลกeฤ tudi naลก predlog z ribanjem testa.