Drobnjakova potica

Morda vas zanima

Odlična potica, ki ne sme manjkati na mizi med prazniki.

Sestavine

Kvašeno testo

  • 1 kg bele moke
  • 3 rumenjaki
  • 10 dag sladkorja
  • 10 dag masla
  • 5 dcl mleka
  • 4 dkg kvasa
  • 18 g soli

Nadev

  • 1,5 dcl krušnih drobtin
  • 2 – 3 dcl sladke smetane
  • 30 dkg skute
  • sladkor po okusu
  • 3 beljake (ostanejo od testa)
  • 15 dkg masla
  • vsaj 2 pesti narezanega drobnjaka

Priprava

1Kvašeno testo pripravimo tako, da v lonček zlijemo pol deci toplega mleka, vanj nadrobimo kvas in posujemo z žličko sladkorja. Počakamo, da vzhaja. Preostalo mleko, maslo, sladkor in sol segrejemo, da se vse sestavine lepo stopijo. Moko stresemo v posodo (po potrebi jo presejemo). V sredino naredimo jamico in vanjo zlijemo mleko z raztopljenimi sestavinami, dvignjen kvas in dodamo rumenjake. S kuhalnico ugnetemo testo. Moko dodajamo oz. pobiramo s kuhalnico iz roba posode počasi, da ne nastanejo grudice. Hlebček ugnetenega testa posujemo z moko, pokrijemo s toplo krpo ali pokrovom, če imamo takšno posodo za vhajano testo, in počakamo, da se dvigne do dvakratne količine.

2Dvignjeno testo stresemo na čist in pomokan delovni pult. Brez gnetenja ga razvaljamo. Medtem ko se testo dviguje, pripravimo nadev.

3V stopljeno maslo zmešamo drobtine, dodamo še sladko smetano. Zmešamo drobnjak, sladkor in skuto. Stepemo beljake in jim dodamo 2 žlici sladkorja. Vse skupaj zmešamo in po okusu sladkamo.

4Testo razvaljamo približno 1 do 1,5 cm debelo. Premažemo ga z nadevom čisto do roba. Potico začnemo zvijati na spodnjem daljšem robu. Med zvijanjem testo vedno rahlo vlečemo proti sebi in navzgor. Ko pa zvijamo naprej, poskusimo nadev spravljati v notranjost.

5Potico smo spekli v pravokotnem pekaču. Če bi se odločili za ozke pekače, kačo razdelite z nožem na tretjine. Te kače nato položimo v pekače, obložene s peki papirjem. Pustimo, da se potica dviguje še približno 20 minut (lahko tudi več).

6Nato jih damo v 200 °C ogreto pečico. Čez 15 minut temperaturo zmanjšamo na 180 °C. Pečemo, da potica lepo porumeni, po potrebi pokrijemo z alu folijo, da je zagotovo pečena spodaj in zgoraj ne zažgana.

7Še toplo narežemo in postrežemo.

Prejšnji članekTurška baklava
Naslednji članekCvetača po poljsko
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -