Cimetova rolica in skodelica ฤaja bosta polepลกali ลกe tako turoben zimski popoldan.
Sestavine
Testo
- 115 g stopljenega masla
- 480 ml toplega mleka
- 100 g sladkorja
- 2 vreฤki suhega kvasa
- 650 g moke
- 1/2 pecilnega praลกka
- 1 ฤajna ลพliฤka soli
Nadev
- 170 g zmehฤanega masla
- 165 g rjavega sladkorja
- 2 veliki ลพlici mletega cimeta
Preliv
- 55 g kremnega sirฤka
- 2 ลพlici stopljenega masla
- 2 ลพlici mleka
- 5 kapljic vaniljevega ekstrakta
- 120 g sladkorja v prahu
Priprava
1V veliki skledi zmeลกamo toplo (nekje od 35-40 ยฐC) mleko, stopljeno maslo in sladkor. Kvas enakomerno potresemo po topli meลกanici in pustimo 1 minuto.
2V mleฤno meลกanico dodajte 500 g moke in dobro premeลกajte. Skledo pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite na toplem vzhajati eno uro. Po eni uri bi se moralo testo skoraj podvojiti.
3V vzhajano testo dodajte 100 g moke, pecilni praลกek in sol. Testo dobro pregnetemo. Gnetemo toliko ฤasa, da se ne lepi veฤ. Po potrebi dodajamo moko. Testo razvaljamo v pribliลพno 1 cm debel pravokotnik. Zmehฤano maslo enakomerno razporedimo po testu.
4Enakomerno potresemo z rjavim sladkorjem in cimetom. Testo zavijemo v rolo in stik dobro pritisnemo, da se ne bo odpirala, lahko ga tudi namaลพete s hladno vodo. Postavite ga s stikom navzdol. Nareลพite pribliลพno centimeter in pol debele kolute. Razporedite jih na pekaฤ, ki ste ga obloลพili s peki papirjem. Med rolicami pustite malo prostora, saj bodo ลกe narasle. Pokrijte s plastiฤno folijo in pustite vzhajati ลกe 30 minut.
5Peฤico predgrejemo na 180 ยฐC in rolice peฤemo 25-30 minut, odvisno od peฤice. Zapeฤi se morajo lepo zlato rjavo. Medtem pripravite ลกe preliv. V meลกalni posodi stepamo smetanov sir, maslo, polnomastno mleko, vaniljo in sladkor v prahu, dokler masa ne postane gladka. Pokapljamo ga po peฤenih, ลกe toplih cimetovih rolicah.