Bučni zavitek

Morda vas zanima

- Oglas -

Štrudelj je priljubljena sladica, ki jo pripravljamo z različnimi nadevi. V jesenskem času, ko imamo na razpolago buče, ga lahko naredimo tudi iz njih.

Sestavine

  • vlečeno testo (recept najdete pod zavihkom kruh in testo- naredimo polovico), lahko pa kupimo že narejenega
  • 1 kg mesa maslene buče
  • 2 žlički olja
  • 120 g rjavega sladkorja
  • 200 g mletih mandljev
  • 1 jajce
  • 1 limona (sok in lupinica)
  • 1 žlička cimeta
  • 1/2 žličke mletih klinčkov
  • 1/2 žličke muškatnega oreška
  • 1/2 žličke soli
  • 50 g stopljenega masla
  • 100 g grobo nasekljanih orehov

Postopek

1Pečico segrejemo na 200 ° C. Bučo olupimo, očistimo semena in narežemo na kose. Pokapljamo jo z oljem, pekač obložimo s peki papirjem in po njem razporedimo kose buče. Pečemo 30-40 minut, da se zmehča.

2Pustimo, da se malo ohladi, ji dodamo vse začimbe, sladkor, mandlje, limonin sok in lupinico, eno jajce in dobro premešamo.

3Testo na večjem prtu najprej tanko razvaljamo, nato pa razvlečemo na res tanko plahto. Raztegnemo na v pravokotno obliko, krajši rob naj se prilega dolžini pekača. Polovico testa namažemo s stopljenim maslom, na drugo polovico pa razporedimo bučni nadev.  Pustimo nekaj centimetrov roba. Sesekljane orehe potresemo  po nadevu. Stranske konce testa spodvihamo, da nam nadev ne bo uhajal med zvijanjem.

4S pomočjo prta testo zavijamo, začnemo na tistem koncu, kjer so nadevane buče. Na koncu ga prestavimo na peki papir in sicer tako, da je spoj na dnu. Naš štrudelj s papirjem postavimo na pekač. Dobro ga premažemo s stopljenim maslom.

5Pečici znižamo temperaturo na 180°C, pečemo na srednji rešetki 40 minut. Vmes ga nekajkrat premažemo z maslom, da se naredili lepo zapečena zlato rjava skorjica.

6Pečenega malo ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo. Najboljši je še mlačen.

Nasvet

7Bučnih semen nikar ne zavrzimo. Dobro jih operemo pod hladno vodo in odstranimo vso meso. Semena kuhamo 10 minut v slani vodi, jih stresemo na kuhinjsko brisačko in dobro osušimo. Premažemo jih z oljem, posujemo s soljo, če nam je všeč pekoče, pa še s čilijem v prahu. Razporedimo jih na pekač, ko je štrudelj pečen, spečemo še semena, ki so odličen prigrizek. Pečemo jih 10 minut.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -