Španski krompirjevi kroketi

Znam svetuje

Hrustljavim krompirjevim kroketom, pripravljenim z bešamel omako se res težko upremo, lahko jih jemo s kakšno omako, ali pa kot prilogo k mesu, obožujejo jih tudi otroci.

Sestavine

  • 4 srednje veliki krompirji
  • 120 g moke
  • 120 g masla
  • 500 ml mleka
  • 500 ml sladke smetane
  • 1 žlička soli
  • 60 g masla
  • 3 jajca
  • ščepec soli
  • 100 g drobtinic

Priprava

1Krompir operemo, olupimo in narežemo na enako velike kose. Prelijemo ga s hladno vodo, posolimo in skuhamo.

2Medtem pripravimo bešamel omako. 120 g masla damo v kozico, na zmernem ognju ga stopimo in počasi, ob stalnem mešanju. Dodajamo moko.  Mešamo približno pet minut, nato izmenično prilivamo mleko in smetano. Neprestano mešamo in kuhamo slabe pol ure, da dobimo kremast bešamel brez grudic.

3Kuhan krompir odcedimo, pretlačimo in še vročega dodamo bešamel omaki. Maso po potrebi še malo posolimo, dodamo ji še 60 gramov na kocke narezanega masla in z mešalnikom zamesimo v gladko testo. Pustimo, da se popolnoma ohladi.  

4Pripravimo si dva krožnika, V enem dobro razžvrkljamo jajce, malo ga posolimo. V drugega damo drobtinice.

5Od testa trgamo manjše koščke in z rokami oblikujemo krokete.  Vsak kos povaljamo v jajcu in v drobtinah.

6V široki ponvi segrejemo olje, biti ga mora dovolj, da bodo kroketi plavali v njem. Da je prave temperature, preverite s kuhalnico, ko jo potopite na dno, se morajo okoli nje delati drobni mehurčki.

7Krokete polagamo v segreto olje, ne preveč naenkrat, da prosto plavajo. Malo jih obračamo, in ocvremo do zlato rjave barve. Iz olja jih poberemo s penovko in odcedimo na papirnati brisači. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite