Blitva in krompir sta priloga, ki se najbolje poda k vsem vrstam rib, pa naj bodo pripravljene na ลพaru, cvrte ali v peฤici.
Sestavine
- 0,5 kg sveลพe blitve
- 0,5 kg krompirja
- 4 stroki ฤesna
- 3 ลพlice oljฤnega olja
- sol in poper
Postopek
1Krompir olupimo, nareลพemo na majhne koลกฤke, ga damo v posodo in zalijemo z vodo, ki jo posolimo z eno ลพliฤko soli. Vode mora biti dovolj, ker bomo z njo zalivali tudi blitvo.
2Blitvo operemo in nareลพemo na manjลกe kose. V veฤji ponvi segrejemo oljฤno olje, na njem na hitro popraลพimo nasekljan ฤesen in ko ta zadiลกi, dodamo narezano blitvo. Dobro premeลกamo, zalijmo z eno zajemalko vode, v kateri se kuha krompir, malo posolimo, pokrijemo in na zmerni temperaturi duลกimo, dokler krompir ni kuhan, kar traja nekje 10-15 minut. Vmes veฤkrat premeลกamo in ฤe je premalo tekoฤine, dodamo ลกe malo krompirjeve vode.
3Kuhan krompir odcedimo (nekaj vode prihranimo), stresemo ga k blitvi, popopramo in dobro premeลกamo. Poskusimo, ฤe je dovolj slano. Duลกimo ลกe minuto ali dve. ฤe je presuho, dodamo ลกe malo vode, v kateri se je kuhal krompir. Postreลพemo takoj.