Karamelizirana čebula

Morda vas zanima

- Oglas -

Karamelizirana čebula lahko obogati marsikateri obrok in je uporabna v vseh letnih časih. Ena družina naj bi se zadovoljila s tremi čebulami, pripravljenimi v takšni karamelizirani obliki. Kot priloga tekne h krompirju in k rižu, slastna je ob vsakemu mesu in še posebej hamburgerju, odlična v vegetarijanskem ali mesnem sendviču ter v topli solati. Priprava nam bo vzela približno 45 minut, rezultat pa bo za oceno pet.

Sestavine

  • 1 velika rjava čebula
  • košček masla in žlička olja
  • 1 žlica balzamičnega kisa (ali vinskega); lahko ga zamenjate z limoninim sokom
  • 1 čajna žlička rjavega sladkorja (po želji, saj je čebula že naravno sladka)
  • ščep soli
  • 1-2 žlici vode
  • poper in čili po želji

Priprava

1Čebulo olupimo in narežemo na kolobarje, debele okoli pol centimera. Tako se med praženjem ne bo izsušila.

2Pražimo jo v ponvi, v katero damo maslo in olje, ogenj pa naj bo nastavljen na srednjo moč. Že na začetku jo posolimo. Nočemo, da se nam čebula zažge, temveč počasi karamelizira – ves postopek nenazadnje traja od 40 do 45 minut.

3V ponvi premera 25 cm ne bi smeli pražiti več kot dve čebuli naenkrat, saj mora čebula med praženjem dihati in se karamelizirati, ne pa skuhati. Ne pozabite niti na pokrovko, saj se mora prvih 15 minut mehčati v lastnem soku. Če nam prej zmanjka tekočine in se začne čebula žgati, dolijemo nekaj vode. Redno preverjamo in pogosto premešamo.

4Po 15 minutah odkrijemo pokrovko in pražimo naprej. Dodamo kis in sladkor. Opazili bomo, da postaja čebula vse bolj zlato-rjava. Po pretečenih 30 minutah praženja bo čebula postajala podobna gosti marmeladi, ko pa se začne proti koncu prijemati ponve, je trenutek primeren za deglaziranje ponve.

5Deglaziranje ponve je zelo pomemben postopek, s katerim dvignemo vse, kar se je slastnega prijelo dna ponve. Deglaziramo lahko z vinom, jušno osnovo, kisom in celo z vodo. Uporabimo 1 žličko tekočine na 1 čebulo, nekoliko povečamo ogenj in počakamo, da tekočina izpari. Čebula je pripravljena!

Nasvet

6Karamelizirano čebulo dodamo na pečenko, meso in zelenjavo z roštilja. Namažemo jo na kruh, krekerje, tortilje. Potrežemo z narezanim sirom ali k sirnim omakam. Paše na riž in v čebulno juho ter je dobra družba vsemu, kar ima za osnovo jajca, od omlet do listnatega testa.

Prejšnji članekMarmelada iz mandarin in fig
Naslednji članekDomači buhteljni
- Oglas -

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -