Ribezova marmelada z jagodami je odliฤna kombinacija okusov.
Sestavine
- 1 kg rdeฤega ribeza
- 1 kg jagod
- 1 kg ลพelirnega sladkorja
Priprava
1Ribez osmukamo in ga damo v veฤji lonec, na zmerni temperaturi poฤasi kuhamo do vretja. Pustimo vreti 10-15 minut in odstavimo . Medtem jagodam oฤistimo peclje in zelene dele, zmeljemo jih v gosto kaลกo. Ribez nekoliko ohladimo in prav tako pretlaฤimo. Dodamo mu jagode in sladkor, dobro premeลกamo, lahko pustimo, da se sladkor raztopi, ni pa nujno
2Lonec pristavimo na ogenj, poฤasi segrevamo do vretja. Obฤasno premeลกamo. Pustimo vreti 15 minut in z vrha pobiramo pene. ฤe je marmelada dovolj gosta preverimo tako, da ลพliฤko marmelade damo na dobro ohlajen kroลพnik in ko vanjo pomoฤimo prst, se mora vmes narediti prazen prostor. ฤe se razliva, jo kuhajte ลกe 10 minut.
3Kuhano marmelado ลกe vroฤo prelijemo v kozarฤke, ki smo jih ogreli v peฤici. Dobro zapremo in pokrite poฤasi ohlajamo.