Sirup iz trobentic

Morda vas zanima

- Oglas -

Trobentice so, poleg zvončkov, prvi znanilci pomladi. Živo rumeni cvetovi niso samo lepi na pogled, ampak tudi polni vitamina C ter saponinov, ki blagodejno delujejo na dihala in pospešujejo izločanje vode. Užitni so tudi listi rastline, ampak niso preveč dobrega okusa, lahko pa jih vseen dodajamo solatam in zelenjavnim smutijem. Cvetove nabiramo v sončnem vremenu, vsaj tri dni po dežju in v opoldanskem času, ko ni več rose. Cvetove lahko dodajamo solatam, uporabimo jih pri okraševanju sladic in podobno. Lahko jih tudi posušimo in uporabljamo za čaj.

Sirup iz trobentice pripravimo na podoben način kot sirup iz smrekovih vršičkov.

Sestavine

  • cvetovi trobentic
  • sladkor
  • steklen kozarček s pokrovom

Priprava

1Kozarček dobro operemo in temeljito osušimo. Na dno položimo plast trobentic, jo prekrijemo s sladkorjem, ponovno damo plast trobentic in postopek ponavljamo, dokler ne napolnimo kozarčka. Zadnja plast naj bo sladkor. Kozarček zapremo, pokrijemo s krpo in postavimo na sonce.

2Tako ga pustimo približno štiri tedne, da se sladkor popolnoma raztopi, nato sirup precedimo in shranimo v temnem in hladnem prostoru.

3Tako pripravljen sirup uživamo naslednjo zimo za lažje izkašljevanje.

Prejšnji članekŽajbljev sirup
Naslednji članekDomač trpotčev sirup
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -