Jurkin sirup

Znam svetuje

Sirup iz jurke je klasična istrska pijača, ki nas spomni na stare pergole z dišečim grozdjem – fragola, jurka ali izabela. Priprava je enostavna in ne zahteva posebnega znanja, le malo časa in dobre volje, rezultat pa je odličen osvežilni sirup, ki ga lahko uživate vse leto.

Sestavine za jurkin sirup

  • 3 kg grozdja jurka (fragola, izabela)
  • 2 kg sladkorja
  • 100 g citronke (limonska kislina)

Postopek

1 Grozdje jurka dobro operite, osmukajte jagode in odstranite vse zelene, nagnite ali posušene jagode.

2 Stresejte jih v večji lonec, dodajte sladkor in jih rahlo pomečkajte. Na zmerni temperaturi ob stalnem mešanju segrejte do približno 85 °C (približno 10 minut), da se sok pasterizira in sladkor stopi.

3 Grozdje pretlačite s paličnim mešalnikom ali pasirko ter precedite skozi gosto cedilo ali gazo, da iztisnete ves sok.

4 Sok vrnite na ogenj in dodajte citronko. Segrevajte, da ostane vroč, ko ga boste nalivali v steklenice.

5 Steklenice dobro operite in jih postavite za 10 minut v pečico, segreto na 100 °C, da se sterilizirajo.

6 Vroč sok nalijte v vroče steklenice in jih takoj dobro zaprite s steriliziranimi pokrovčki.

7 Steklenice zavijte v odejo in pustite, da se počasi ohlajajo. Tako bo sirup obstojen in polnega okusa.

Nasveti za vrhunski okus

Za res osvežilno pijačo zmešajte 1 dl refoška, 1 žlico jurkinega sirupa in 1 dl vode, dodajte nekaj kock ledu in postrezite. Sirup lahko uporabite tudi za polivanje sladic, koktajle ali ledene čaje.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako dolgo zdrži jurkin sirup?

Če je pravilno pasteriziran in shranjen v sterilnih steklenicah, lahko zdrži več mesecev na hladnem in temnem mestu. Po odprtju ga hranite v hladilniku.

Lahko uporabim drugo grozdje?

Da, sirup lahko pripravite tudi iz modrega grozdja ali mešanice sort. Jurka ima značilen aromatičen okus, ki ga druge sorte ne bodo dale, a osnovni postopek ostane enak.

Kaj lahko dodam za dodatno aromo?

Po želji lahko med segrevanjem dodate cimetovo palčko, klinčke ali limonino lupinico, nato pa jih odstranite pred polnjenjem v steklenice. Tako dobite praznično aromo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite