Enkrat, ko boste spekli to okusno pito in jo odnesli na kakšen piknik, vas bodo vsakič znova prosili, da jo spet prinesete. Pri nas se skoraj stepejo zanjo. ?
Sestavine
Testo
- 250 g moke
- 1 jajce
- 1 kisla smetana
- 1 žlička soli
- 150 g mrzlega masla
Nadev
- 100 g mesnate slanine
- 500 g čebule
- žlica masla
Preliv
- 100 g sira edamca
- 50 g parmezana
- 1 kisla smetana
- 2 jajci
- sol
- poper
- muškatni orešček
- mleta paprika, malo sladke, malo pikantne
Postopek
1Na delovno površino presejemo moko, na sredini naredimo jamico. Vanjo damo jajce, kislo smetano in sol. Na obod moke narežemo maslo. Sestavine s hladnimi rokami na hitro zgnetemo, vendar moramo biti temeljiti, da nam ne ostanejo koščki masla. Testo zavijemo v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.
2Slanino narežemo na koščke, čebulo pa olupimo in narežemo na tanke kolobarje. V ponvi ocvremo slanino, jo poberemo iz ponve, dodamo žlico masla in na njem prozorno opražimo čebulo.
3Obe vrsti sira naribamo, dodamo jajci, kislo smetano, začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in papriko. Dobro premešamo, če je preliv preredek, pa dodamo žlico moke.
4Pečico predgrejemo na 200 stopinj Celzija. Okrogli pekač (premera 30 cm) dobro namastimo z maslom. Testo razvaljamo na pomokani površini. S testeno ploščo obložimo dno in rob pekača in dno večkrat prebodemo z vilicami. Po dnu pekača razporedimo ocvrto čebulo, prelijemo z zmesjo sira in potresemo s kockami slanine.
5Pečemo približno 40 minut, da se zlato rumeno zapeče. Postrežemo lahko hladno ali toplo.