Doma narejeni krompirjevi svaljki ali njoki so nekaj najboljšega.
Sestavine
- 1 kg krompirja
- 60 g masla
- sol
- 300 g ostre moke (moke vzamemo za tretjino teže krompirja)
- 3 jajca
Priprava
1Neolupljen krompir kuhamo približno 30 minut, ga ocedimo, olupimo kar se da vročega in dobro pretlačimo. Čim bolj vročega tudi zabelimo z maslom in premešemo.
2Ko se ohladi, ga osolimo, potresemo z moko, ubijemo jajca in na hitro zgnetemo v testo. Krompirjevo testo razdelimo na več delov, oblikujemo dolge svaljke, ki jih narežemo na 1,5 cm dolge njoke.
3Njoke damo v soljen krop in ko priplavajo na površje, jih kuhamo še 2 do 3 minute. Tako pripravljeni njoki so rahli in obdržijo lepo obliko.
4Priljubljene omake z njoki so ponavadi bolonjska omaka, golaž, telečji ragu, paradižnikova omaka …