Malo drugačen mlečni riž kot smo ga bili vajeni v otroštvu, a še vedno izredno okusen.
Sestavine
Mlečni riž
- 140 g arborio riža
- 450 ml mleka
- 50 ml sladke smetane
- rjav sladkor
- ščepec soli
- 1 vaniljev strok
Karamelizirana jabolka
- 2 jabolki
- 50 g rjavega sladkorja
- cimet
- sok polovice limone
- 15 g masla
- malo orehov
Postopek
1Mleko in sladko smetano prelijemo v posodo z dnom proti prijemanju in malo posolimo. Vaniljev strok po dolžini prerežemo, z nožkom postrgamo vsebino in oboje dodamo k mleku. Posodo postavimo na štedilnik in počakamo, da zavre.
2Ko mleko zavre, dodamo riž in pogosto mešamo, da se nam ne prismodi. Po potrebi dodajamo mleko in kuhamo približno 20 minut, da se riž zmehča. Na koncu sladkamo po okusu in odstranimo vaniljev strok.
3Jabolka olupimo, narežemo na manjše kocke in zmešamo s cimetom ter limoninim sokom. V posodi stopimo sladkor do želene karamelne barve, dodamo jabolka, premešamo in podušimo. Na koncu vmešamo maslo, zmes malo ohladimo in jo dodamo na mlečni riž. Po želji potresemo še z grobo nasekljanimi orehi.
Nasvet
Bolj podroben postopek za karamelizirana jabolka si lahko ogledate na naši spletni strani.