Ratatouille ali ratatuj s papriko je francoska zelenjavna specialiteta, v kateri ne smejo manjkati jajฤevci (melancani), ti pa se odliฤno razumejo ลกe s paradiลพnikom, papriko in buฤkami. Na oljฤnem olju prepraลพena zelenjava je polna olkusa, seveda pa ne smejo manjkati niti zaฤimbe, kot so roลพmarin, timijan in bazilika.
Sestavine za ratatouille ali ratatuj s papriko
- 2 jajฤevca
- 4 buฤke
- 150 ml oljฤnega olja
- 2 ฤebuli
- 2 stroka ฤesna
- 1 velika rdeฤa paprika
- 2 veliki rumeni papriki
- vejica sveลพega roลพmarina
- vejica sveลพega timijana
- 1 ลพliฤka koriandrovih semen
- 3 paradiลพniki
- 8 listov bazilike
- sol
- poper
Postopek
1Jajฤevce in buฤke nareลพemo na kocke in moฤno posolimo. Stresemo jih na cedilo in jih obteลพimo z kroลพnikom, da se izloฤi grenak sok. Pustimo 30 minut.
2V veliki kozici segrejemo olje, dodamo ฤebulo in praลพimo 7 minut, da se zmehฤa. Dodamo ฤesen in praลพimo ลกe 2 minuti – ne sme se nam zaลพgati.
3Jajฤevce in buฤke oplaknemo pod vodo in jih osuลกimo s serveto. Stresemo jih v ponev, dodamo narezano rdeฤo in rumeno papriko. Zviลกamo temperaturo in praลพimo, da paprika malo porjavi. Dodamo zeliลกฤa in koriandrova semena. Pokrijemo in na nizki temperaturi duลกimo 40 minut.
4Dodamo narezan paradiลพnik, posolimo in popopramo. Poฤasi duลกimo ลกe 10 minut, da se zelenjava zmehฤa. Odstranimo vejice roลพmarina in timijana. Primeลกamo natrgane vejice bazilike ter po potrebi ลกe dosolimo.