Pohane marele so specialiteta, saj so marele ali orjaške dežnikarice pravi dragulj slovenskih gozdov. Te impresivne gobe, ki jih lahko najdemo v pravih gozdarskih zakladnicah, so znane po svojem nežnem, belu mesu, ki je pri mnogih ljubiteljih gob priljubljena izbira.
Sestavine za pohane marele
- 4 klobuki marel (orjaških dežnikaric)
- 3 jajca
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke popra
- 80 g drobtinic
- 40 g sveže naribanega parmezana
- olje za cvrtje
Postopek
1Marelam najprej odstranimo bet, jih očistimo in obrišemo z vlažno krpo. Če imamo velike klobuke, jih narežemo na polovice ali četrtine.
2V skledi razžvrkljamo jajca s soljo, poprom in parmezanom. Na večji krožnik natresemo drobtinice. V široki ponvi segrejemo olje za cvrtje na približno 170°C.
3Dežnike najprej temeljito namočimo v jajčno mešanico, povaljamo v drobtinicah in položimo v segreto olje.
4Cvremo približno 4 minute na vsaki strani, dokler se ne obarvajo zlato-rjavo.
5Ocvrte odlagamo na papirnato brisačko, da vpije odvečno olje. Postrežemo takoj.
Nasvet
Dežnikarice so pogojno užitne (moramo jih toplotno obdelati) in težko prebavljive gobe, zato jih ne jemo zvečer in pri jedi ne uživamo alkohola.