Pita z mavrahi

Znam svetuje

Pita z mavrahi je odlična zelenjavna jed, ki jo lahko pripravite tudi z drugimi gobami, naj le imajo dober, močan, aromatičen okus, da bodo same nosile to preprosto jed.

Mavrahi so zelo okusne in aromatične gobe, ki jih uvrščamo v sam vrh kulinarike. Posebno cenjeni so v Franciji, kjer jih prodajajo kot dražje gobe, podobno kot tartufe. Rastejo samo spomladi, od marca do maja, kar je odvisno od temperatur in nadmorske višine. Najraje rastejo ob potokih in rekah – kjer začneta zeleneti jesen in cveteti čemaž, jih bomo z malo sreče tudi našli. Najdemo jih še na travnikih, sadovnjakih in listnatih gozdovih bogatih s podlesno vetrnico. Radi pokukajo na plan tudi na gozdnih pogoriščih, rastejo pa v skupini.

Sestavine za pito z mavrahi

  • svinjska maščoba
  • 2 žlici masla
  • 500 g svežih mavrahov
  • 1 šalotka
  • 1 žlica kisle smetane
  • 1 dcl juhe
  • 3 žlice masla
  • 3 žlice sveže sesekljanega drobnjaka
  • 2 veliki jajci
  • 2 rumenjaka

Za testo

  • 120 g moke
  • 1/4 žličke soli
  • 1+4 žličke sveže mletega popra
  • ščepec naribanega muškatnega oreščka
  • 230 gramov hladnega masla
  • 1 do 2 žlice ledeno hladne vode

Postopek

1Najprej zamesimo testo. Moko presejemo, ji dodamo sol, poper, nariban muškatni orešček, maslo in postopoma tudi ledeno hladno vodo. Ko je testo gladko umešano, ga zavijemo v folijo in za 30 minut pustimo v hladilniku.

2Pripravljeno, ohlajeno testo razporedimo čez model za pite in tudi čez rob. Po vsej površini ga preluknjamo z vilicami, pokrijemo z alu folijo, obtežimo s suhim fižolom in pečemo 30 minut na 160 stopinj Celzija. Testo bo dobilo zlato barvo. Po 30 minutah umaknemo folijo in suh fižol ter pečemo še 5 minut. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

3Pečico segrejemo na 190 stopinj. Medtem v posodi umešamo kislo smetano, jajca, mleko in rumenjake ter posodo damo na stran.

4Segrejemo večjo ponev, dodamo žlico svinjske masti, ko se raztopi, pa še narezane mavrahe. Pražimo na visoki temperaturi, dokler ne postanejo rjavi, kar traja približno 5 minut. Začinimo jih s soljo in porinemo na rob ponve, na prazen prostor pa dodamo narezano šalotko in malo masla, da se sestavine ne sprimejo.

5Ko šalotka postekleni, dodamo juho in kuhamo, dokler je ne zreduciramo na pol, kar traja okoli 5 minut. Gobe in čebulo premestimo v posodo, primešamo jajčno kremo in drobnjak, začinimo s soljo in poprom ter premestimo v pripravljeno, spečeno testo.

6Pito pečemo še 20 do 30 minut v pečici na 190 stopinjah. Naj se hladi kakšnih 10 minut, pa bo pripravljena za rezanje in postrežbo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite