Pita z mavrahi

Znam svetuje

Pita z mavrahi je odliฤna zelenjavna jed, ki jo lahko pripravite tudi z drugimi gobami, naj le imajo dober, moฤan, aromatiฤen okus, da bodo same nosile to preprosto jed.

Mavrahi so zelo okusne in aromatiฤne gobe, ki jih uvrลกฤamo v sam vrh kulinarike. Posebno cenjeni so v Franciji, kjer jih prodajajo kot draลพje gobe, podobno kot tartufe. Rastejo samo spomladi, od marca do maja, kar je odvisno od temperatur in nadmorske viลกine. Najraje rastejo ob potokih in rekah โ€“ kjer zaฤneta zeleneti jesen in cveteti ฤemaลพ, jih bomo z malo sreฤe tudi naลกli. Najdemo jih ลกe na travnikih, sadovnjakih in listnatih gozdovih bogatih s podlesno vetrnico. Radi pokukajo na plan tudi na gozdnih pogoriลกฤih, rastejo pa v skupini.

Sestavine za pito z mavrahi

  • svinjska maลกฤoba
  • 2 ลพlici masla
  • 500 g sveลพih mavrahov
  • 1 ลกalotka
  • 1 ลพlica kisle smetane
  • 1 dcl juhe
  • 3 ลพlice masla
  • 3 ลพlice sveลพe sesekljanega drobnjaka
  • 2 veliki jajci
  • 2 rumenjaka

Za testo

  • 120 g moke
  • 1/4 ลพliฤke soli
  • 1+4 ลพliฤke sveลพe mletega popra
  • ลกฤepec naribanega muลกkatnega oreลกฤka
  • 230 gramov hladnega masla
  • 1 do 2 ลพlice ledeno hladne vode

Postopek

1Najprej zamesimo testo. Moko presejemo, ji dodamo sol, poper, nariban muลกkatni oreลกฤek, maslo in postopoma tudi ledeno hladno vodo. Ko je testo gladko umeลกano, ga zavijemo v folijo in za 30 minut pustimo v hladilniku.

2Pripravljeno, ohlajeno testo razporedimo ฤez model za pite in tudi ฤez rob. Po vsej povrลกini ga preluknjamo z vilicami, pokrijemo z alu folijo, obteลพimo s suhim fiลพolom in peฤemo 30 minut na 160 stopinj Celzija. Testo bo dobilo zlato barvo. Po 30 minutah umaknemo folijo in suh fiลพol ter peฤemo ลกe 5 minut. Vzamemo iz peฤice in pustimo, da se ohladi.

3Peฤico segrejemo na 190 stopinj. Medtem v posodi umeลกamo kislo smetano, jajca, mleko in rumenjake ter posodo damo na stran.

4Segrejemo veฤjo ponev, dodamo ลพlico svinjske masti, ko se raztopi, pa ลกe narezane mavrahe. Praลพimo na visoki temperaturi, dokler ne postanejo rjavi, kar traja pribliลพno 5 minut. Zaฤinimo jih s soljo in porinemo na rob ponve, na prazen prostor pa dodamo narezano ลกalotko in malo masla, da se sestavine ne sprimejo.

5Ko ลกalotka postekleni, dodamo juho in kuhamo, dokler je ne zreduciramo na pol, kar traja okoli 5 minut. Gobe in ฤebulo premestimo v posodo, primeลกamo jajฤno kremo in drobnjak, zaฤinimo s soljo in poprom ter premestimo v pripravljeno, speฤeno testo.

6Pito peฤemo ลกe 20 do 30 minut v peฤici na 190 stopinjah. Naj se hladi kakลกnih 10 minut, pa bo pripravljena za rezanje in postreลพbo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite