Pesto iz divjih špargljev je narejen zelo hitro in na enostaven način. Lahko ga uporabljamo za pripravo različnih testenin in rižot ali pa kot namaz pri sendvičih in toastih.
Sestavine za pesto iz divjih špargljev
- 400 g divjih špargljev
- 2 stroka sesekljanega česna
- 80 g sveže naribanega parmezana
- 130 g pinjol, lahko jih nadomestimo z olupljenimi mandlji
- šopek sveže bazilike ali peteršilja, neobvezno
- 100 ml dobrega domačega oljčnega olja
- sol in poper
Postopek
1Špargljem odlomimo olesenele dele in jih narežemo ali nalomimo na majhne koščke. Nasekljamo tudi peteršilj in baziliko, če se odločite, da ju dodate. Pinjole ali mandlje malo popražimo na ponvi in grobo nasekljamo.
2Šparglje, peteršilj, baziliko, sesekljan česen in parmezan damo v multipraktik ali blender, prilijemo polovico olja in pri najvišji hitrosti zmiksamo v gladko pasto. Poskusimo, dodamo sol in poper po potrebi, dodamo še preostalo olje in še enkrat zmiksamo.
3Pesto damo v steklena kozarčka, po vrhu nalijemo še malo olja, zapremo in hranimo v hladilniku. Uporaben bo nekje 10 dni, če ga bodo jedci tako dolgo sploh pustili pri miru.