Ko pride poletje, je čas za pripravo okusnih jedi na prostem. Zelenjava na žaru je eden tistih preprostih, a vsestranskih receptov, ki jih preprosto ne moremo ignorirati. Predstavljajte si barvito, hrustljavo in rahlo karamelizirano zelenjavo, polno okusa, z lepo dimno noto, ki jo daje žar. Če dodamo k temu še aromatično marinado, dobimo resnično poletno poslastico, ki jo lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu in ribam.
Tukaj je osnovni recept, ki ga lahko prilagodite glede na vaše osebne preference in vrsto zelenjave, ki jo imate na voljo.
Sestavine
za marinado
- 1/2 skodelice ekstra deviškega olivnega olja
- 3 žlice balzamičnega kisa
- 4 stroki česna, drobno sesekljani
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke sveže mletega črnega popra
- 1 žlička posušenega origana (ali svežega, če ga imate)
- 1 žlička posušenega bazilike (ali svežega, če ga imate)
za zelenjavo
- 2 rdeči papriki, narezani na velike kose
- 1 bučka, narezana na kroge
- 1 jajčevec, narezan na kroge
- 1 rdeča čebula, narezana na velike kose
- 200 g šampinjonov
Postopek
1V veliki posodi zmešajte olje, kis, česen, sol, poper, origano in baziliko, da ustvarite marinado.
2Zelenjavo dodajte v marinado in dobro premešajte, da se vse prepoji. Pokrijte posodo in pustite, da se marinira vsaj 30 minut, če imate čas, pa tudi do 2 uri.
3Medtem ko zelenjava marinira, pripravite žar. Ko je žar pripravljen, zelenjavo razporedite po rešetki. Pazite, da zelenjava ni preblizu skupaj, da se enakomerno zapeče.
4Zelenjavo pečemo približno 10-15 minut, občasno premešamo, da se zapeče na vseh straneh. Čas kuhanja se lahko razlikuje glede na vrsto in velikost narezane zelenjave.
5Ko je zelenjava pečena, jo odstranite z žara in postrezite.