Hrustljavo zapečena cvetača s parmezanom – kraljica med preprostimi prilogami je jed, ki iz skromne cvetače ustvari pravo poslastico. Zunaj zlato zapečena in hrustljava, znotraj pa mehka in sočna – prežeta z aromo česna, drobtin in parmezana. To je tista jed, ki jo boste pripravili “mimogrede”, a bo izginila prva s krožnika. Popolna je kot zdrava priloga ali kot lahka večerja z jogurtovo omako in svežo solato.
Sestavine za hrustljavo zapečeno cvetačo s parmezanom
- 1 srednje velika cvetača
- 4 žlice oljčnega olja
- 1/2 skodelice krušnih drobtin
- 4 stroki česna
- 1/2 žličke soli
- 50–100 g parmezana
Postopek
1Pečico segrejte na 220 °C in pekač obložite s papirjem za peko. Cvetačo očistite in narežite na manjše cvetke. Stebla in liste odstranite – shranite jih za juho ali zelenjavno solato.
2Parmezan naribajte, česen drobno sesekljajte. Cvetačo najprej prelijte z oljem in dobro premešajte. Nato dodajte česen, sol, drobtine in parmezan ter ponovno dobro premešajte, da se vse enakomerno oprime cvetkov.
3Cvetačo enakomerno razporedite po pekaču v enem sloju. Pecite 10 minut, nato z lopatko premešajte in pecite še 10–12 minut, dokler ne postane zlato rjava in hrustljava.
4Postrezite takoj, še toplo – samostojno ali kot prilogo k mesu, ribam ali testeninam.
Nasveti za popolno zapečeno cvetačo
• Za še bolj hrustljav rezultat uporabite panko drobtine namesto navadnih.
• Če želite bolj izrazit okus, dodajte ščepec čili kosmičev ali dimljene paprike.
• Namesto parmezana lahko uporabite grana padano ali veganski sir.
• Cvetačo vedno pecite v enem sloju – če je pekač prepoln, bo postala mehka.
• Odlična je tudi hladna, naslednji dan – kot dodatek k sendviču ali solati.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Lahko cvetačo pripravim vnaprej?
Seveda. Cvetačo lahko pripravite, začinite in shranite v hladilniku nekaj ur pred peko. Ko jo želite postreči, jo samo razporedite po pekaču in specite do hrustljave popolnosti.
Kaj postreči zraven?
Odlično se poda k piščancu, lososu ali k mesnim polpetom. Za lažjo različico jo postrezite s skledo zelene solate in limonino jogurtovo omako.
Kako vem, da je cvetača pečena ravno prav?
Ko so robovi lepo zapečeni, sredina pa mehka in diši po praženem siru – takrat je popolna. Ne pretiravajte s peko, da ostane sočna.