Falafel z zelenjavo je tradicionalna jed Bliลพnjega vzhoda, priljubljena v arabski in sredozemski kuhinji. Falafel je sestavljen iz ฤiฤerikinih zrn in zaฤimb ter je prava poslastica za vse, ki ลพelite uลพivati v okusni in zdravi jedi.
Falafel je jed, ki izvira iz Bliลพnjega vzhoda in je zelo priljubljena v arabski in sredozemski kuhinji. Gre za ocvrte kroglice ali polpete, ki so narejene iz zmlete meลกanice ฤiฤerike (ali druge stroฤnice, kot je fiลพol), obogatene z aromatiฤnimi zaฤimbami in sveลพimi zeliลกฤi. Ne smejo manjkati ฤebula, ฤesen, sveลพa zeliลกฤa (kot so peterลกilj, koriander) ter zaฤimbe, kot so kumina, koriander, kurkuma in ฤili. Majhne kroglice ali ploske polpete se cvre v vroฤem olju, da postanejo hrustljava in zlato rjava.
Falafel je priljubljen med vegetarijanci in vegani, saj predstavlja odliฤno alternativo mesnim jedem. Je bogat vir beljakovin, vlaknin in razliฤnih hranil ter ima znaฤilen okus in teksturo. Falafel se pogosto postreลพe v pita kruhu ali ลพemljici, skupaj z zelenjavo, kot so solata, paradiลพnik, kumara, s tahinijevo omako, jogurtom ali omakami na osnovi ฤesna.
Obogatite ga z eksotiฤnimi okusi, kot je krema iz jajฤevcev s pikantno papriko ali rahel preliv iz sveลพe limone in oljฤnega olja. Poleg tega falafel postreลพemo s sveลพo solato, obogateno s sezonskimi zeliลกฤi in po ลพelji popeฤenim kruhom.
Sestavine za falafel z zelenjavo
- 1 skodelica suhih ฤiฤerikinih zrn
- 1 ฤebula, grobo sesekljana
- 3 stroki ฤesna, sesekljani
- 1 skodelica sveลพe zelene listne zelenjave (na primer peterลกilj, koriander ali ลกpinaฤa), grobo nasekljana
- 1 ฤajna ลพliฤka mletega kumina
- 1 ฤajna ลพliฤka mletega koriandra
- 1/2 ฤajne ลพliฤke mlete paprike
- sol
- sveลพe zmlet ฤrni poper
- oljฤno olje za cvrtje
Postopek
1ฤiฤeriko namoฤite ฤez noฤ v hladni vodi. Nato jo odcedite in sperite pod tekoฤo vodo. Sperite, da se znebite odveฤnega ลกkroba.
2V veฤji posodi zmeลกajte namoฤeno in odcejeno ฤiฤeriko, ฤebulo, ฤesen, zeleno listno zelenjavo, kumino, koriander, papriko, sol in poper. Meลกajte, dokler ne dobite grobe mase.
3Z rokami oblikujte majhne kroglice ali ploลกฤate polpete iz mase. ฤe se masa preveฤ prijema, si med oblikovanjem mokrite roke.
4V veฤji ponvi segrejte oljฤno olje na srednji temperaturi. Dodajte falafle v vroฤe olje in jih cvrite pribliลพno 3-4 minute na vsaki strani, dokler ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi. ฤe ลพelite zmanjลกati vsebnost olja, lahko falafle peฤete tudi v peฤici na 200 ยฐC pribliลพno 20-25 minut, obrnjeni na polovici ฤasa.
5Cvrte ali peฤene falafle prenesite na papirnate brisaฤe, da se odcedijo odveฤno olje.
6Postrezite jih tople z omako po izbiri, kot je na primer tahini omaka, jogurtova omaka ali sveลพa zelenjavna omaka. Lahko jih postreลพete tudi v popeฤenem kruhu, v tortilji ali kot prilogo k solati.
Ta enostaven recept za falafel z zelenjavo vam bo omogoฤil hitro pripravo okusne jedi, ki jo lahko uลพivate kot samostojen obrok ali kot del razliฤnih jedi. Uลพivajte v pripravi in dober tek!