Falafel z zelenjavo

Znam svetuje

Falafel z zelenjavo je tradicionalna jed Bliลพnjega vzhoda, priljubljena v arabski in sredozemski kuhinji. Falafel je sestavljen iz ฤiฤerikinih zrn in zaฤimb ter je prava poslastica za vse, ki ลพelite uลพivati v okusni in zdravi jedi.

Falafel je jed, ki izvira iz Bliลพnjega vzhoda in je zelo priljubljena v arabski in sredozemski kuhinji. Gre za ocvrte kroglice ali polpete, ki so narejene iz zmlete meลกanice ฤiฤerike (ali druge stroฤnice, kot je fiลพol), obogatene z aromatiฤnimi zaฤimbami in sveลพimi zeliลกฤi. Ne smejo manjkati ฤebula, ฤesen, sveลพa zeliลกฤa (kot so peterลกilj, koriander) ter zaฤimbe, kot so kumina, koriander, kurkuma in ฤili. Majhne kroglice ali ploske polpete se cvre v vroฤem olju, da postanejo hrustljava in zlato rjava.

Falafel je priljubljen med vegetarijanci in vegani, saj predstavlja odliฤno alternativo mesnim jedem. Je bogat vir beljakovin, vlaknin in razliฤnih hranil ter ima znaฤilen okus in teksturo. Falafel se pogosto postreลพe v pita kruhu ali ลพemljici, skupaj z zelenjavo, kot so solata, paradiลพnik, kumara, s tahinijevo omako, jogurtom ali omakami na osnovi ฤesna.

Obogatite ga z eksotiฤnimi okusi, kot je krema iz jajฤevcev s pikantno papriko ali rahel preliv iz sveลพe limone in oljฤnega olja. Poleg tega falafel postreลพemo s sveลพo solato, obogateno s sezonskimi zeliลกฤi in po ลพelji popeฤenim kruhom.

Sestavine za falafel z zelenjavo

  • 1 skodelica suhih ฤiฤerikinih zrn
  • 1 ฤebula, grobo sesekljana
  • 3 stroki ฤesna, sesekljani
  • 1 skodelica sveลพe zelene listne zelenjave (na primer peterลกilj, koriander ali ลกpinaฤa), grobo nasekljana
  • 1 ฤajna ลพliฤka mletega kumina
  • 1 ฤajna ลพliฤka mletega koriandra
  • 1/2 ฤajne ลพliฤke mlete paprike
  • sol
  • sveลพe zmlet ฤrni poper
  • oljฤno olje za cvrtje

Postopek

1ฤŒiฤeriko namoฤite ฤez noฤ v hladni vodi. Nato jo odcedite in sperite pod tekoฤo vodo. Sperite, da se znebite odveฤnega ลกkroba.

2V veฤji posodi zmeลกajte namoฤeno in odcejeno ฤiฤeriko, ฤebulo, ฤesen, zeleno listno zelenjavo, kumino, koriander, papriko, sol in poper. Meลกajte, dokler ne dobite grobe mase.

3Z rokami oblikujte majhne kroglice ali ploลกฤate polpete iz mase. ฤŒe se masa preveฤ prijema, si med oblikovanjem mokrite roke.

4V veฤji ponvi segrejte oljฤno olje na srednji temperaturi. Dodajte falafle v vroฤe olje in jih cvrite pribliลพno 3-4 minute na vsaki strani, dokler ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi. ฤŒe ลพelite zmanjลกati vsebnost olja, lahko falafle peฤete tudi v peฤici na 200 ยฐC pribliลพno 20-25 minut, obrnjeni na polovici ฤasa.

5Cvrte ali peฤene falafle prenesite na papirnate brisaฤe, da se odcedijo odveฤno olje.

6Postrezite jih tople z omako po izbiri, kot je na primer tahini omaka, jogurtova omaka ali sveลพa zelenjavna omaka. Lahko jih postreลพete tudi v popeฤenem kruhu, v tortilji ali kot prilogo k solati.

Ta enostaven recept za falafel z zelenjavo vam bo omogoฤil hitro pripravo okusne jedi, ki jo lahko uลพivate kot samostojen obrok ali kot del razliฤnih jedi. Uลพivajte v pripravi in dober tek!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite