Tile hrustljavi ocvrtki so odliฤna ideja za prigrizek. Ker jih oboลพujejo tudi otroci, jih pripravimo za otroลกke zabave.
Sestavine za brokolijeve ocvrtke
- 1 kg krompirja
- 400 g brokolija
- 200 g ostre moke
- 100 g naribanega sira – edamca
- 2 ลพliฤki soli
- 2 rumenjaka
- 2 jajci
- 100 g drobtinic
- olje za cvrtje
Postopek
1Krompir skuhamo v olupkih, vodo malo posolimo, da krompir ne popoka. Kuhanega olupimo, s stiskalnico za krompir ga stisnemo na delovno povrลกino in pustimo, da se malo ohladi.
2Brokoli razdelimo na cvetke in ga v osoljenem kropu kuhamo pribliลพno 8 minut, da se zmehฤa. Kuhanega odcedimo in dobro posuลกimo s papirnato brisaฤko. Drobno ga nasekljamo.
3Brokoli primeลกamo krompirju in na sredini naredimo jamico, vanjo damo rumenjaka, na obod potresemo nariban sir, moko in posolimo. Na hitro zgnetemo gladko testo.
4Pripravimo si dva globoka kroลพnika. V enem dobro razลพvrkljamo jajci in ju malo posolimo. V drugega damo drobtinice.
5Od testa odreลพemo malo veฤji kos in ga na pomokani povrลกini razvaljamo v dolg svaljek, tega pa na manjลกe kose. Med dlanmi oblikujemo krokete. Vsakega povaljamo v jajcu in v drobtinah.
6V ลกiroki ponvi segrejemo olje, biti ga mora dovolj, da bodo ocvrtki plavali v njem. Da je prave temperature, preverite s kuhalnico – ko jo potopite na dno, se morajo okoli nje delati drobni mehurฤki.
7Krokete polagamo v segreto olje, ne preveฤ naenkrat, da prosto plavajo. Malo jih obraฤamo in ocvremo do zlato rjave barve. Iz olja jih poberemo s penovko in odcedimo na papirnati brisaฤi.
8Postopek ponavljamo, dokler ne uporabimo vsega testa. Postreลพemo ลกe tople, zraven paลกe jogurtova omaka.