Lazanja je odlična tudi z zelenjavo, na primer s špinačo in porom.
Sestavine
Zelenjavna lazanja
- 20 listov testenin za lazanjo, ki jih ni potrebno kuhati
- 500 g špinače
- 500 g pora
- 200 g naribanega parmezana
- 200 g naribanega edamca
- 200 ml smetane za kuhanje
- 1 jajce
- 2 stroka česna
- sol
- 50 g masla
- 1 žlica kisle smetane
- 4 žlice oljčnega olja
Bešamel omaka
- 50 g masla
- 50 g moke
- 7 dcl toplega mleka
- majhna žlička soli
- muškatni orešček
- ščepec popra
Postopek
1Špinačo operemo, damo v slan krop in kuhamo 5 minut. Kuhano odcedimo in nasekljamo. V ponvi stopimo maslo, dodamo nasekljan česen in ko zadiši, dodamo kuhano špinačo. Pet minut dušimo, dodamo žlico kisle smetane in na zmernem ognju kuhamo še toliko časa, da povre odvečna tekočina.
2Por operemo, očistimo zelene dele in ga narežemo na kolobarčke. V ponvi segrejemo oljčno olje, na njem podušimo por. Malo ga solimo.
3Pripravimo še bešamel. V posodi razpustimo maslo. Ob stalnem mešanju dodajamo moko. Z metlico mešamo toliko časa, da nastane gladka zmes. Med stalnim mešanjem dolivamo toplo mleko, dodamo sol, poper in muškatni orešček ter stalno mešamo toliko časa, da se zgosti. Ko je bešamel pripravljen, pričnemo z zlaganjem lazanje.
4Na dno pekača, ki je velikosti 25 x 35 cm in z visokim robom, najprej damo malo bešamela, da se lazanja ne bo prijela. Čez bešamel zložimo liste testenin za lazanjo, nato polovico dušenega pora, pokrijemo z bešamelom, potresemo s parmezanom in z naribanim edamcem. Na vrh damo spet liste lazanje, polovico špinače, bešamel, sir in ponovimo postopek. Zaključimo s plastjo testenin.
5V lončku zmešamo smetano za kuhanje z enim jajčkom in polijemo po vrhu. Potresemo še s sirom in damo v pečico, ki smo jo segreli na 250°C.
6Pečemo 25-30 minut, da se zgornja plast lepo zapeče.